«Du er fin til å være en mørkhuda jente»

Hverdagsrasisme er tema for denne debatt-podkasten.

Meva Hazan Aydilek (foran til venstre) og Aime Grace Nakoly har med seg varaordfører Mona Berger (SV). Live Naomi Lubanda Husby (bak til høyre) er med i podkast-gjengen, men ikke med nå fordi hun var for hes etter ukens black lives matter-demonstrasjoner.   Foto: Sindre Vartdal

Saken oppdateres.

Demonstrasjoner mot rasisme har preget Norge og store deler av verden de siste ukene.

- Flertallet er jo hvite folk som møter opp i demonstrasjonene. Det er så sterkt! sier podkastvert Meva Hazan Aydilek.

I denne debatt-podkasten forteller hun og Aime Grace Nakoly flere historier fra eget liv. Hør hele samtalen her:- «Du er moderne til å være muslim», er det noen som sier. I hodet sitt ser de kanskje for seg en jihadist eller en undertrykket jente. Men vi er velutdanna, vi kan snakke norsk. Betyr det at vi er mer moderne enn andre? Mora mi bærer hijab og klarer å balansere begge kulturene, sier Aydilek.

- «Du er fin til å være en mørkhuda jente», har noen sagt til meg. De tenker jo ikke gjennom hva de sier! Det blir jo helt feil, sier Nakoly.

- Hva kan vi kalle dette? spør Aydilek.

- Ja, det er jo hverdagsrasisme. Det er hersketeknikk. Kanskje man klarer etter hvert å ta et skritt tilbake og faktisk spørre: «Hva mente du egentlig nå?», sier Mona Berger (SV).

Nakoly sier hun hele livet har følt på at hun «ikke er norsk nok», at hun har ønsket seg lysere hud.

Meva Hazan Aydilek (bak til venstre) og Aime Grace Nakoly har med seg varaordfører Mona Berger (SV). Live Naomi Lubanda Husby er foran til venstre.   Foto: Sindre Vartdal

Podkasten er et samarbeid mellom Saupstad/Kolstad ungdomsråd, Adresseavisen og Barne- og familietjenesten på Heimdal.

Hør hele samtalen her:LES OGSÅ: Trondheim vil ha forbud mot rasistiske demonstrasjoner

På forsiden nå