Debatt:

Solidaritet med vår lutherske søsterkirke i Det hellige land

Saken oppdateres.

Den israelske regjeringen har varslet at de begynner annekteringen av Vestbredden 1. juli, områder som Israel ulovlig har okkupert siden 1967. For hvert år har antallet ulovlige israelske bosettinger økt. Trusselen om annektering gjør situasjonen enda verre for den palestinske befolkningen på Vestbredden og i Øst-Jerusalem, og er et stort hinder for varig og rettferdig fred.

Det er med dyp sorg vi ser dette skje. En slik annektering vil bety at dagens israelske regime underkjenner den internasjonale rettsorden som er grunnlaget for statens Israels legitimitet.

LES OGSÅ: Israels forsvarsminister sår tvil om startdato for annektering

I alle de tre religionene i Det hellige land finnes det personer og institusjoner som søker sammen for å skape fred for Jerusalem og de som bor i landet. En av disse er Den evangelisk-lutherske kirken i Jordan og Det hellige land (ELCJHL). Den er en liten kirke, men spiller en betydelig rolle i det palestinske samfunnet. Skolene kirken driver samler muslimske og kristne barn som deler klasserom og lekeplasser, og lærer å leve sammen. Skolene er fredsarbeid i praksis. Skolene legger stor vekt på humanistiske verdier, dialog og likeverd. Sammen med Augusta Victoria-hospitalet på Oljeberget, er skolene kirkens synlige diakonale og dialogiske ansikt.

Den israelske politikken på okkuperte områder har gjort levekår og kommunikasjon i den palestinske befolkningen stadig vanskeligere. I tillegg har koronapandemien rammet kraftig.

LES OGSÅ: Hamas mener israelsk annektering vil være krigserklæring

Det er helt nødvendig at vi som medlemmer og menigheter av norske lutherske kirker er solidariske med ELCJHL, og de som trenger den. Borg og Nidaros bispedømmer har tatt initiativ til en nasjonal innsamlingsaksjon for ELJHCL. Vi oppfordrer alle til å inkludere kirken i vår omsorg og omtanke. Vi oppfordrer dere til å påvirke der vi kan for å stoppe den israelske regjeringens annekteringspolitikk. Alle som vil reise til Det hellige land i fremtiden oppfordres til å besøke de kristne som bor der.

ELCJHL driver et retrettsenter ved Jesu dåpssted ved Jordanelva. Det vakre kirkebygget er utsmykket av Håkon Gullvåg, og vendt mot Jerusalem, med ørkenen i ryggen. Åtte kirkesamfunn har fått bygge kirker her, i området som rommer fortellingene om Elia, om Johannes Døperen og Jesus, og de tidlige kristne. Området er som et håpstegn for menneskene, kirkene og interreligiøst samarbeid i denne konfliktfylte regionen, der ørkenens destruktive krefter synes å dominere det politiske lederskapet, og tankesettet til mange religiøse aktører.

Profeten Jesaja, felles profet i de tre abrahamittiske religionene gir oss oppdraget og visjonen: «Lær å gjøre godt, søk det som er rett, hjelp den undertrykte, vær forsvarer for farløse, før enkers sak!» (kap 1.17) og «Herren skal skifte rett for mange folk. De skal smi sverdene om til plogskjær og spydene til vingårdskniver (kap 2.4)».

La oss stå sammen med Den evangelisk-lutherske kirken i Det hellige land om denne visjonen!

Les om våre nye debattsider: Kjære leser og debattant i Adresseavisen: Du har mye å glede deg til!

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå