Fint at gatemøblene på Heimdal engasjerer

Utemiljø Heimdal  Foto: Miljøpakken

Saken oppdateres.

Cecilie Lund skriver i Midtnorsk debatt 31. juli om de nye gatemøblene som kommunen har plassert i Heimdal sentrum i sommer. Hun spør om de blir brukt og hvordan det skal brøytes rundt møblene til vinteren, og hun etterspør høring etter plan- og bygningsloven.

Kommunen har to ulike formål med gatemøblene på Heimdal:

1. Å imøtekomme ønsker fra heimdalingene

Kommunen har mange slags kontakt med folk på Heimdal. Mange sier at de savner bord og benker i sentrum. I juni tok bystyret initiativ til å rette opp i dette, og det bød seg en ypperlig mulighet rett etterpå. Da skulle møblene som hadde stått midlertidig i Olav Tryggvasons gate kjøres til lager. En ide om gjenbruk på Heimdal ble raskt satt ut i livet, etter at lokale aktører var spurt til råds om plassering o.l.

Les også: Sementkrukkene - et friskt pust

Utplassering av gatemøbler er ikke tiltak i plan- og bygningslovens forstand, og utløser hverken krav til søknad eller krav til høring før utplassering.

Responsen har vært nesten bare positiv, men som forventa er det delte meninger om stygt og pent. «For store» sier noen, mens andre syns at «såpass iøynefallende bør de i hvert fall være! ». «For blasse farger» og «fint å bruke teglfargen som på bygninger rundt» er andre eksempler på motstridende synspunkter.

Og til de som er skeptiske: Dette er et forsøk. Møblene står der midlertidig. Så får det bli tema etter hvert hvordan mer permanente møbler bør se ut.

Les også: Episenteret for søppel i Trondheim

2. Å få heimdalingene engasjert

Hva vil heimdalingene med stedet sitt? Vi i kommunen vet allerede mye om det, men er nysgjerrige på mer. Byplankontoret er i startgropa med en helhetlig planlegging av Heimdal sentrum. Da trenger vi lokalt engasjement. Møbeltiltaket fungerer faktisk som et av mange knep for å få oppmerksomhet. Hvor er det godt å sitte? Hvor vil heimdalingene ha benker eller andre utemøbler, og hvor kan det være mer beplantning? Det har blitt mange interessante samtaler med forbipasserende når vi har vært der og luka ugras, malt betongkummer eller reparert etter hærverk. På Heimdal-sider i sosiale medier er det også aktivitet.

Les også: Om du kjenner på skam, så er det ditt eget problem

«Dåkker må ijt ta dæm bort, nei! », kom det fra noen ungdommer som koste seg på møbelgruppa foran sportsbutikken en ettermiddag.

Kommunen håper at folket på Heimdal vil medvirke i videre planlegging av Heimdal sentrum, når arbeidet kommer i gang for fullt!

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå