Svarer Siri Wahl-Olsen om Northug: Ikke over samme lest

Det finnes sikkert noen han står i et skyldforhold til, men det er ikke til deg eller meg, skriver debattanten.   Foto: Ole Martin Wold

Saken oppdateres.

I Adresseavisen 19. august kommer gjestespaltist Siri Wahl-Olsen med noen betraktninger omkring forholdet mellom Petter Northug og den norske allmennhet. Hun åpner med spørsmålet «Fikk han hjelp nok til å starte et ‘normalt’ liv?» Ut fra hva den norske offentligheten er kjent med fra våre medias dekning av hans liv og levnet, må det settes et spørsmålstegn ved om han ønsket et normalt liv. Bare det å anta at Northug ønsker seg et A4-formats liv, ligger det en moralsk norm.

Les teksten til Siri Wahl-Olsen om Petter Northug.

Han trenger hjelp for å bli som oss nå når han ikke flyr så fort på ski som før. Dette er den underliggende premiss for Wahl-Olsens betraktninger. Hennes analyse bugner med implisitt moralisme understreket av ord som «tilgi» og «fordømme». Hun skriver, for eksempel, at denne gangen blir det vanskeligere for fansen «å tilgi den tidligere stjernen». Som om han skulle stå i noe skyldforhold til en norsk allmennhet.

LES OGSÅ: Ikke et forbilde

Det finnes sikkert noen han står i et skyldforhold til, men det er ikke til deg eller meg. Vi moret over snodige sidesprang og gledet oss over spennende langrenn. Men guttedrømmen om en skinnende to millioners Jaguar er det litt mer vanskelig å dele eller identifisere seg med.

Men så må det sies at han kanskje har måttet stå (alene til tider) midt i en av vår tids sterke strømmer: Ekstremsporten. Unge som søker kompensasjon for tapt spenning og for hvem det norske A4-formatet ikke er svaret.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå