Det er virkelig synd at dere virker å bagatellisere det Northug har gjort

Det er virkelig synd gjestespaltist Siri Wahl-Olsen og Adresseavisen-kommentator Kari Hovde synes å bagatelliserer det Northug er ansvarlig for.   Foto: Mariann Dybdahl

Saken oppdateres.

Kari Hovdes kommentar i lørdagens Adressa får meg til å kommentere kommentaren.

Svært mange trøndere mener idrett er den viktigste delen av norsk kulturliv, så følger vel Åge Alexandersen og Terje Tysland. Ellers er vel det utvidete kulturbegrepet revnende likegyldig, med mulig unntak for Arve Tellefsen, for han går på Lerkendal fra tid til annen. Men det er utøverne selv som har skapt bildet av urtrønderen som startet sin skikarriere på på småbruket sammen med faren sin.

Det nye er at nikkersadelen i Oslo ser en rik fremtid for sine håpefulle i skisporet, så etter hvert må vi finne oss i gutter og jenter fra Ready og Lyn overtar. Og da holder det ikke lenger med bildet av tungt pesende utøvere med sikkel og blåbærsuppe langt nedover brystet. Og det har First House og sponsorer skjønt, særlig i Petter Northugs tilfelle.

LES KOMMENTAREN: Forferdelig for Northug, trist for oss som ser på

LES OGSÅ: Ja til elendige forbilder

Hans image ble bygget opp med vår tids ungdom som målgruppe. Fart, fest og spenning ble ledemot, som selvsagt førte til raske biler, fancy klær, og selvsagt den riktige Northugbrillen, som alle utøvere bruker om sola skinner eller ikke. At han rakket ned på, og latterliggjorde konkurrenter, ble sett på som sjarmerende guttestreker, hvordan det føltes for dem som var utsatt for det hører vi ikke om.

Da det tårnet seg for han med fyllekjøringa, at han stakk av og skyldte på en annen, ble fort glemt da han tok nye gull i VM i Falun. Da var han igjen folkets idol, og tilsynelatende bevisst nektet å motta hjelp fra andre da karrièren var på hell, både fra skiforbundet og venner. Han spilte høyt, ikke bare poker i Las Vegas, men brøt ut og tegnet sponsorkontrakter med Red Bull og andre.

LES OGSÅ: Fikk han hjelp nok til å starte et «normalt» liv?

At trøndere ikke bryr seg med med hva andre kulturpersoner gjør, har to årsaker, de har aldri fremstått som noe annet enn de har vært, nemlig ekte. I motsetning til Petter Northug. For øvrig er det vel knappest trøndere som har hørt navnene til de Kari Hovde ramser opp, Knausgård, Hjorth og Odd Nerdrum. Hæh, hvem er du snakker om, Kari Hovde? Men for oss uinnvidde så har meg bekjent ingen av dem du nevner utgjort noen fare for andre enn dem selv, men Petter Northug er alene om å ha risikert andres liv ved å råkjøre bil, ikke én gang, men kanskje flere, sist i en hastighet på mer enn 200 kilometer i timen.

Han kunne faktisk blitt drapsmann første gangen, men lærte ingenting. Så skjer det igjen. Nå vil tiden vise om han har lært. Det er virkelig synd gjestespaltist Siri Wahl-Olsen og Adresseavisen-kommentator Kari Hovde, begge synes å bagatelliserer det Northug er ansvarlig for. Knappest noen annen ungdom har hatt muligheter som Petter. Alltid har han hatt en engasjert familie og ledere å støtte seg til, skiforbundet har stått på for han. Men han har bevisst valgt å gå egne veier. Noen sier at han er nå gutten Petter, men han er en 34 år gammel mann. Kanskje på tide at han virkelig tar ansvar, og ikke overlater problemene til First House og advokater.Var det en oppriktig angrende synder vi så på pressekonferansen, eller var det spill for galleriet? Vi får vente og se.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå