Jentene må selges tidligere på grunn av korona

Dersom verden skal utrydde barneekteskap innen 2030, slik det står i FNs bærekraftsmål under delmål 5, haster det med å endre den politiske holdningen i verden, skriver debattanten.   Foto: PRIVAT

Saken oppdateres.

Jeg vil starte med en historie jeg fikk høre om da jeg var i Bangladesh i Sør-Asia. En middelaldrende pappa dro på besøk til en av sine venner. De setter seg ned rundt bordet. Kanskje det ble servert te og noe lokal mat. Begge vet hva de kom for å snakke om. De møttes med mål om å arrangere et ekteskap. Pappaen ville gifte bort dattera si til mannen på andre siden av bordet. Det var bare et problem. Mannen var i 70-årene. Den kommende bruden var 12. Denne hendelsen er dessverre ikke unik.

Barneekteskap er i stor grad en konsekvens av fattigdom, kultur og svakt lovverk. Økonomisk nedgang på verdensbasis gjør jenter ekstra sårbare. Plan International anslår at på de neste ti årene vil 150 millioner barn stå barnebrud. Som følge av korona vil 13 millioner flere stå brud.

LES OGSÅ: Jeg blir nummen, men det hjelper ingen

LES OGSÅ: Steng Moria!

I sørlige deler av Asia må familier betale for å gifte bort jenta si. Dette høres ut som et eksempel tatt ut i fra en bok om økonomisk teori; men jo lengre familien venter, jo mer må familien betale. De yngste jentene er enklere å bli kvitt fordi de er mer lydig og har flere år å føde på.

Interessert i debatt og meninger? Les flere saker her.

Det som ofte venter disse 11-, 12- og 13-åringene er en «lenke» til husets fire vegger som permanent husmor og babyprodusent, med stadige seksuelle overgrep og ingen frihet til å bryte denne onde spiralen verken med skole eller jobb.

Dersom verden skal utrydde barneekteskap innen 2030, slik det står i FNs bærekraftsmål under delmål 5, haster det med å endre den politiske holdningen i verden.

Forresten, du husker hun jeg nevnte i innledningen? Hun døde på grunn av graviditet året etter bryllupet.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå