Debatt:

Sann kristendom, hva er det?

Det er ikke akseptabelt at en gruppe religiøse hevder å sitte på sannheten, skriver innleggsforfatteren. Bildet er fra en korsvanding i Trondheim påsken 2017.  Foto: Rune Petter Ness (Illustrasjon)

Saken oppdateres.


Adressa har den 27. august et innlegg av blant andre Alan Akali, leder for Ungdomsrådet i Nidaros Bispedømme, hvor de kritiserer predikant Levi Jensen for at han gir inntrykk av at han sitter på «sannheten om hva som er en rett kristen tro og hva som gir tilgang til frelse».

Men er det ikke nettopp det den Norske Kirke også gjør? Og for den del også jødedommen, Pinsebevegelsen, Jehovas vitner, Mormonerne, Smiths venner, katolikker m.fl. Og er det ikke det samme islam hevder? Hvem sitter på «sannheten»?

Religion er kommunikasjon med overnaturlige vesen, som omfatter tro, symboler, fortellinger og praksis. Dette er igjen vevet sammen med med andre kulturelle mønstre og sosiale strukturer av forskjellig art.

LES INNLEGGET: Levi Jensen er et talerør for en skadelig og usann kristendom

Det finnes fem store religioner, kristendom, islam, hinduisme, buddhisme og jødedom, og innen hver av disse er det forskjellige trosretninger finnes det et utall andre religioner. Hvem sitter på «sannheten»? Ja, det har flere av disse kriget om i flere hundre år, og det er knapt grenser for den voldsutøvelse som er blitt bedrevet av dem som hevder å sitte med «sannheten», overfor alle de andre med annen tro.

Jødiske seloter, assasinerne, korsfarere m.fl. drev med myrderier over for annerledes troende. Katolikker og lutheranere har drevet massemyrderier på hverandre opp gjennom historien. Det samme har sjia- og sunnimuslimer. Religion er menneskeskapte myter og fortellinger, skrevet ned og stadig revidert av religiøse ledere.

LES OGSÅ: Omstridt predikant er på skoleturné i Trøndelag: – Ikke noe jeg vil at mine barn skal høre

Noen tror at disse ledere har fått sitt mandat fra en Gud, og det er jo lov å tro det. Religion har ofte vært, og er fremdeles en kamp om makt, økonomi og status, og i denne kamp har de forskjellige religioner konstruert ritualer og leveregler som skiller den ene gruppe fra den andre, således vist veien til frelse og skapt fiendebilder mot annerledes troende.

Men det er ikke akseptabelt at en gruppe religiøse hevder å sitte på sannheten, i motsetning til andre grupper religiøse. Sannheten er det ingen som kan vite. Men alle har lov til å tro hva de vil. Men alle må vite, at deres egen tro ikke er mer sann enn at annet menneskes tro. Å hevde noe annet er løgn, arroganse og mangel på respekt for annerledes troende, eller ikke-troende for den del.

Så jeg vil si til ungdommene: Hvis du finner et livssyn eller en tro du vil bekjenne deg til, så hold gjerne fast på det, uansett hva andre måtte mene, men ikke tro at ditt valg er mer sant eller verdifullt enn din venns valg, som kanskje er noe helt annet. Kan vi respektere hverandre på denne måten, så er det kanskje et lite håp om at verden kan bli et bedre sted å leve for alle.

LES OGSÅ: – I Trondheim blir jeg så lenge Herren vil ha meg her

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå