Debatt:

Akuttmedisinsk beredskap i distriktet er viktig

Vi ønsker også med dette innlegget å understreke betydningen av akuttmedisinsk beredskap i distriktet, Skriver Christian og Lena Fossum Barstad. Med lille Eva.  Foto: Foto:Titt Melhuus

Saken oppdateres.

Etter å ha bodd «utenbygdes» i mange år, flyttet vi i sommer hjem til Soknedal. Mor var høygravid, og venner og familien i byen tullet med at det var lite logisk å flytte på bygda og dermed lenger bort fra sykehuset rett før fødsel.

Far svarte som regel at så lenge vi ikke ble de første til å føde i Soknedalstunnelen, så skulle det gå bra.

LES OGSÅ: Tusen takk til redningspersonell

Fredag 7. august 2020 bestemte lillesøster seg for at hun skulle komme til verden i rekordfart. Far i huset fikk såvidt kastet kjerringa i bilen før han satte personlig fartsrekord gjennom Soknedalstunnelen samtidig som han snakket med AMK på telefon. Vi fikk beskjed om at det var sendt ambulanse fra St. Olav i Trondheim med jordmor, men det ble også sendt ambulanse fra Støren.

Vi møtte ambulansen som ble sendt fra Støren på rasteplassen før 90-sonen på Nerøien, og det ble gjort et forsøk på å kjøre i retning sykehuset. Ambulansepersonellet forsto imidlertid raskt at vi ikke kom til å rekke å møte jordmor som kom med ambulansen fra byen. Etter kun få minutter måtte vi stanse på busstoppet etter tunellen på Støren, for da ville ikke prinsessa vente lenger.

I ambulansejournalen fremgår det at ambulansen på Støren ble varslet kl. 16.11, de rykket ut kl.16.15, de plukket opp mor kl.16.22 og jenta kom til verden kl. 16.32.

LES OGSÅ: Hvem er dere andre to, som brydde dere og reddet livet til vår far?

Vi er så veldig takknemlige for at ambulansen har base på Støren, og har virkelig fått erfart hvor viktig det er for liv og helse å ha akuttmedisinsk beredskap i distriktet. Dersom det ikke hadde blitt sendt ambulanse fra Støren, hadde far vært nødt til å ta imot dattera vår i bilen, da ambulansen fra Trondheim ikke ville ha nådd frem i tide.

Vi er begge veldig lettet for at far i huset slapp å improvisere som jordmor, og at vi ble møtt av kompetente og dyktige fagfolk i egen kommune.

Vi ønsker med dette å rette en stor takk til ambulansearbeidere/«jordfedre» Vetle Skatvoldsmyr og Eirik Ingul Rønning ved ambulansetjenesten på Støren for enestående god hjelp. En styrtfødsel i ambulanse er i seg selv en dramatisk opplevelse, men Skatvoldsmyr og Rønning gjorde en formidabel innsats og klarte å skape en uvurderlig trygghet for oss.

Til tross for omstendighetene følte vi oss veldig godt ivaretatt. Vi synes både Skatvoldsmyr og Rønning viste en fantastisk tilstedeværelse, med en perfekt kombinasjon av solide medisinske kunnskaper og beroligende medmenneskelige egenskaper.

LES OGSÅ: Takk til løypemannskapet i Bymarka

Vi ønsker også å takke jordmor Hege Stensen, som etter hvert ankom med ambulanse fra St. Olav og overtok etter ambulansekarene. Etter ankomst på St. Olav oppsto det noen komplikasjoner som Stensen håndterte på strak arm, og vi synes hun gjorde en fantastisk jobb.

Vi ønsker også med dette innlegget å understreke betydningen av akuttmedisinsk beredskap i distriktet overfor politikere og øvrige aktuelle beslutningstakere innen helsesektoren.

Det å ha en lokal base for ambulansetjenesten har stor betydning for innbyggernes trygghetsfølelse, og gjør det mer attraktivt å bosette seg «på landet». Vi kan heldigvis vise til et konkret eksempel hvor det gikk bra til tross for at vi ikke rakk å komme oss på sykehuset - takket være flinke fagfolk med lokal forankring.

LES OGSÅ: - Jeg lever fordi dere brydde dere!

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter


På forsiden nå