Debatt:

Behov for belysning på redningsstigene langs brygger og kaier

Natteravn Karl Sellgren Foto: Rune Petter Ness  Foto: Rune Petter Ness

Saken oppdateres.

På vei hjem til Lade torsdag kveld stoppet jeg ved Nyhavna-bassenget på skjermet plass for å tisse i vannet – slik en ikke skal gjøre av sikkerhetshensyn, men som menn ofte gjør på vei hjem om natta. Svart vann og svarte, loddrette kaikanter. Ingenting å se som jeg kunne ha klatret opp, om jeg falt.

Det er svært krevende å komme seg ut av vannet når en først faller uti. Stigen er mange steder eneste redning. Jeg vet at Trondheim havn og Trondheim kommune arbeider med sikkerhets- og redningsutstyr langs breddene, men hva med belysning av stigene?

LES OGSÅ: Sikring langs Nidelva: – Det er snakk om å redde menneskeliv

Våre frivillige natteravnteam har med kasteline for redning fra vann i ryggsekken. Slik kan de hjelpe en person i vannet før redningsbåten kommer. Trondheim brann- og redningstjeneste har i dag betydelig bedre beredskap med redningsbåt klar i vannet nedenfor Pirbrua. Men fortsatt kan mye gjøres for å trygge kai og vannkantene i byen.

Mye godt sikringsarbeid er gjort, men fortsatt gjenstår mye.

Våre frivillige natteravner anerkjenner at Trondheim havn, Trondheim kommune og samarbeidspartnere endelig tok tak i utfordringen med farlige vann- og bryggekanter i byen etter vår alarmering og tragiske drukninger høsten 2018.

Det viktige sikringsarbeidet fortsetter. Jeg leser i Adressa at blant annet Rosenborg-bassenget sikres i høst. Bra!

Avisa skriver om Kjetil Løvli som i 2010 falt uti og druknet, ble reddet og gjenopplivet. Det er utrolig hvor mye vårt rednings- og helsevesen stiller opp når det kniper. I dag er han familiemann i full jobb. Godt å lese.

Heder til redningsmannen Robert Mæle og ungdommen som hjalp: Folk sto og så at Løvli fløt i bassenget med ansiktet ned. «Han var i ferd med å synke da jeg hoppet i vannet. Det var tungt fordi han hadde ligget i vann en stund. Heldigvis hoppet en ungdom uti, og hjalp meg å få ham opp på plattformen til en båt». Sterkt!

LES OGSÅ: – Jeg var død i ti minutter

Tilskuernes passivitet kan ha to formildende omstendigheter: manglende synlig redningsutstyr langs kaia, og manglende kunnskap om å svømme og redde i kaldt vann og med klær på. Det siste har natteravnene blitt kurset i av drukningsforsker Egil Gjølme ved NTNU. Livredning er på vei inn i skolenes læreplaner har jeg inntrykk av. Bra! Hva med studentene? Burde de kurses, i det minste gis god informasjon?

Synlig redningsutstyr er det utrolig viktig at samarbeidspartnerne for sikring av Trondheims vannkanter arbeider kontinuerlig videre med. Lys på stigene. Vi har ingen liv å miste!

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter


På forsiden nå