Har vi gitt opp i kampen mot covid?

Oslo 20200929. Folk med munnbind på trikken ved Jernbanetorget i Oslo. Byrådet i Oslo innfører påbud om bruk av munnbind i kollektivtrafikken fra tirsdag kl 12.00 Foto: Jil Yngland / NTB  Foto: Jil Yngland

Saken oppdateres.

Koronasituasjonen blir verre og verre for hver dag. Det går ikke en dag uten at man får høre om det. Men hva gjør vi med det? Har Trondheim gitt opp i kampen mot corona? Det er ubegripelig at man kan ta en fullstappet buss midt i rushtiden her i Trondheim uten å se en eneste person med munnbind. Her snakker vi om potensielle smittebomber. Utesteder kan kontrolleres til en viss grad, mens utbrudd på bussen har man null kontroll over. Desto viktigere å være føre var.

LES OGSÅ: Virus biter da ikke på rørosinger

Hvorfor skal vi vente til situasjonen blir så ille at munnbind blir påbudt? Per i dag virker det som at vi bare venter på, og aksepterer en ny nedstenging. Tenk godt og lenge på hvordan situasjonen var i mars/april. Vil vi virkelig ha en reprise av det? Munnbind er slettes ikke vanskelig å bruke, og det føles naturlig bare man får det inn i rutinene. Det er også de som synes munnbind er vanskelig å bruke blant annet på grunn av vanskeligheter med pust. Dette gjelder særlig de som faktisk er i risikosonen. Kan ikke vi som er i stand til å bruke munnbind, løfte en byrde av deres skuldre ved å ta det i bruk? Å bruke munnbind handler tross alt mest om å beskytte de rundt seg.

LES OGSÅ: Vanskelig å garantere seg mot smittede gjester

Bruk munnbind på bussen, skolen, jobben og butikken. En liten innsats kan gjøre så enorm stor forskjell. Vi er alle i samme båt og må ta i et tak for at vi skal komme tilbake til normalen igjen. Vi kom oss over første bølge. Det er ingenting som tyder på at vi ikke skal klare bølge nummer to også, men ta må vi alle skjerpe oss så fort som mulig. Om du ikke gjør det for din egen skyld, så gjør det for de rundt deg. Gjør det for dem du er glad i! Flertallet av oss har heldigvis ikke vært smittet, eller mistet noen på grunn av viruset. La oss unngå dette så lenge som mulig. Hold avstand, bruk munnbind og sprit hendene.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå