Det er trygt å bytte medisin

Hanne Andresen, fagdirektør Apotekforeningen, sier det er trygt å velge billigste medisin.  Foto: Privat

Saken oppdateres.

Jeg skjønner det kan virke rart at apoteket spør om du vil velge et rimeligere alternativ, når du kommer på apoteket for å hente ut en medisin du har fått på resept. Men det er trygt å bytte!

LES OGSÅ: Apoteket stanser ompakking av munnbind

Myndighetene har bestemt at apotekene skal tilby kundene de rimeligste medisinene, når det er flere likeverdige alternativer å velge mellom. Legemiddelverket har strenge rutiner for å vurdere hvilke legemidler som kan settes opp på «byttelisten». Hvis apoteket foreslår et bytte, kan du være trygg på at det er akkurat like godt og virker på den samme måten som et annet merke av den samme medisinen.

LES OGSÅ: Jeg forstår at noen synes det er galskap

Hvorfor skriver ikke legen ut resept på den rimeligste medisinen? Legene er opptatt av effekten av medisinen. Prisene på legemidler endres hyppig, og prisene fra de ulike produsentene hos de ulike apotekene har ikke legene tilgang til. Da blir det ofte slik at legen skriver ut et merke, og så er det opp til apoteket å fortelle kundene om det rimeligste tilgjengelige alternativet.

Dette gjør som sagt apotekene fordi myndighetene har bestemt at apotekene alltid skal tilby det rimeligste merket av en medisin når det er flere like å velge mellom. Myndighetene har også bestemt at de i utgangspunktet kun dekker kostnadene for det rimeligste alternativet når medisinen skal dekkes helt eller delvis (medisinen er skrevet på blå resept).

LES OGSÅ: Uhelbredelig syke Mona (56) får ikke cannabismedisinen sin fra Danmark

Hvorfor er noen merker rimeligere? Et legemiddelfirma som har utviklet en ny medisin, har enerett til å produsere og selge medisinen så lenge den er patentbeskyttet. Det betyr at legemiddelfirmaet er alene om å tilby medisinen i 10–15 år etter at den kommer på markedet. Etter dette kan andre legemiddelprodusenter lage den samme medisinen. De har ikke utgifter til forskning og utvikling og kan derfor selge den til en mye lavere pris. Det blir konkurranse i markedet, noe som kommer pasientene og samfunnet til gode.

Er det forskjell på kvaliteten? Nei, alle legemidler som selges i Norge har vært gjennom den samme grundige kvalitetskontrollen, og er godkjent av Statens legemiddelverket. Noen svært få kan reagere på hjelpestoffer i medisiner. Noen kan reagere på noe i det originale legemidlet, andre på noe i det rimeligere alternativet. Typiske hjelpestoffer er laktose, potetstivelse, fargestoffer og konserveringsmidler. Alle hjelpestoffene skal angis spesielt i pakningsvedlegget og på merkingen på medisinen. Heldigvis er det svært sjelden at noen reagerer på slike hjelpestoffer, da de finnes i så små mengder. I slike helt spesielle tilfeller har legen anledning til å reservere seg mot bytte, og apotekpersonalet vil ved slik reservasjon ikke tilby bytte.

Må jeg bytte? Du må ikke bytte, men staten, som ofte betaler det meste av regningen, har bestemt at apotekene skal tilby kundene det rimeligste legemidlet. Hvis du likevel vil ha det merket som står på resepten, må du være forberedt på å måtte betale prisforskjellen selv. Når ordningen virker som den skal, sparer samfunnet 2–3 milliarder kroner hvert år på at vi alle velger det rimeligste alternativet. Det er penger som kan brukes til andre deler av helsetjenesten som kommer befolkningen til gode.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå