Fire eller åtte år med Donald Trump

Saken oppdateres.

Det har vært fire år med Donald Trump som president i USA. Vi har etterhvert fått våre ideer om det vi har sett og hørt fra ham, og det med god grunn. Han er på trykk og på TV i medier over alt. Det er en fare ved å se ned på andre. Det er ikke mindre farlig å se ned på statsledere. Vi kan selv miste gangsynet av det. Vi kan lese om trakassering av Trump; for hans håndtering av presidentvervet, for hans forhold til fake news, polariserende retorikk, narsissisme og enfoldige lederstil.

LES OGSÅ: To forskjellige verdner i vippestaten

Politiske ledere som Donald Trump henter energi i spenningsfeltet mellom medhold fra sine tilhengere og motstand fra sine opponenter. Donald Trump beskrives som en som ikke bryr seg om dem han leder. Han beskrives også som en som ikke tar presidentembetet sitt seriøst og alvorlig. Trump mangler empati, sies det. Donald Trump er en person som lyver uten å bry seg om at han fører folk bak lyset. Dette virker sant nok. Trump ser ikke begrensninger og tar all den makt han kan få. Han tar ikke et nei for et nei. Alle disse beskrivelsene om Trump virker troverdige.

Med Trump har vi blant annet lært om viktigheten av ekthet, pålitelighet, sannhet og troverdighet. På tross av Trump har vi lært om styrken i samhold, motsatt fra splittelse. Styrke står i samarbeid, brobygging og i samlende ideer. Det er når makt delegeres med fornuft fra toppolitikere som har god grunn til å ha god samvittighet, at planeten vi bor på kan reddes fra miljøskader, kriger og sultkatastrofer. Vi har også lært at ensidig og polariserende retorikk kan skape splittelse og uro. Vi har sett hvor lett en stolt nasjon kunne forledes av usannheter, bare de gjentas ofte nok.

LES OGSÅ: - Ja, vi er faktisk bedre enn amerikanerne

Kanskje var Donald Trump i et langsiktig perspektiv akkurat det USA og verden trengte i 2016. Og kanskje trenger ikke USA og verden fire nye år med ham.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå