Fotgjengere må skjerpe seg

Innleggsforfatteren reagerer på at mange fotgjengere ikke tar hensyn i trafikken eller bruker refleks.  Foto: Glen Musk

Saken oppdateres.

Som far og bestefar bryr jeg meg om mine egne og om dine barn også. Men, jeg bryr meg like mye om deg som du bryr deg om meg. Senest i dag klokken 07.00 kom jeg kjørende mot byen ved Dora, der kom det et damemenneske fra bebyggelsen på andre siden av jernbanen som virkelig markerte sin rett til å sette liv og helse på spill.

Mørkkledd med høyttalere over ørene for å være sikker på å begrense oppmerksomheten. Ikke antydning til oppmerksomhet og med bestemte skritt ut i fotgjengerovergangen. Her er det jeg som er sjef var nok hennes overbevisning. Jeg stoppet selvfølgelig ellers hadde jeg ikke sittet her. Jeg er ingen perfekt sjåfør, eller perfekt i livet for øvrig. Jeg innrømmer det. Men jeg har kjørt bil, buss og lastebil i over 40 år, så jeg har høstet noen erfaring med fotgjengeroverganger.

LES OGSÅ: Det var verre før, men vi må fortsatt protestere

Jeg tror ikke det finnes noen bilførere som kjører på fotgjengere eller syklister med vilje. Ta hensyn til din egen familie, barn, venner, samboere eller ektefeller. De vil ikke like å tilbringe julen ved en sykehusseng, eller sette lys på en grav. For meg ville konsekvensen blitt å være uten førerkort, så må det være opp til deg hva som er verst.

Sirkulerer det ikke noe som helst fornuft i skallen til enkelte fotgjengere? Daglig går det voksne personer som sikkert betegner seg selv oppegående fornuftige personer på fortau og gater og sender ungene ut med refleks på jakkene håper jeg, men ikke på sine egne mørke klær når de går ut. Ta hensyn til dem du er glad i og bruk fornuft med refleks.

LES OGSÅ: Flest kvinner irriterer seg over fotgjengere uten refleks

Hør med en venn eller familie og ta en kjøretur ut i høstmørket med våt asfalt, så vil du se at det ikke er lett å se mørkkledde på tur. Forresten hva skjedde med ytterklærne, på slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet? Da sydde klesprodusentene refleks på jakkene som sømmer eller lignende, er ikke det på mote lengre? God helg og gå eller kjør forsiktig.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå