Medias rolle i metoo-saker

Innleggsforfatteren mener media forskjellsbehandler i me too-saker.  Foto: Richard Sagen

Saken oppdateres.

Trine Skei Grande har skrevet en bok hvor «åkersaken» på nytt blir bortforklart med at ytre høyre fløyen ikke ønsket at hun skulle bli statsråd. Gro Spieler redegjør i Adressa 12. november om hva hun synes om den tidligere Venstre-lederens behandling av dette, så det skal jeg la ligge. Derimot syns jeg at medias rolle i saken står til stryk.

LES OGSÅ: Laget først, ikke maktkamp og renkespill

Da hun tiltrådde regjering som kulturminister, som øverste ansvarlig for tildeling av pressestøtten og NRK, var det det utstøtte alternative nettstedet Resett som brakte saken frem. Det ble sterkt kritisert av øvrige media. Denne saken har to viktige sider. Den ene medias rolle som en vaktbikkje for ytringsfriheten og demokratiet. Det andre medias dobbeltmoral. Media velger å se bort fra den åpenbare konflikten mellom Grande som kulturminister og ansvarlig for pressestøtten og medias rolle som vaktbikkje.

LES OGSÅ: Skei Grande i ny bok

Så har folket til fulle blitt orientert om Giskes mange påståtte seksuelle trakasseringer, hvor ingen har ført til anmeldelse til domstolene, men er konkludert som uønsket adferd. Dette er brettet ut over lang tid som førstesidestoff i de samme mediene. Hva hvis det hadde vært Giske eller en annen mannlig profilert politiker som hadde gjort det Grande er beskyldt for? Svaret er gitt. Han ville blitt korsfestet på første side i alle landets aviser, i NRK og TV 2. Det er svaret på dobbeltmoralen. Er dette svaret på likestilling mellom kjønnene, eller er det bare svaret på at det ikke handler om likestilling, men om makt.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå