Til ære for en av Norges største kunstnere

Håkon Bleken under åpningen på Britannia. Innleggsforfatteren er skuffet over at middag til ære for kunstneren ble avlyst.  Foto: Mariann Dybdahl

Saken oppdateres.

Vi i Trondheim er så heldig å ha en av Norges største kunstnere i byen vår. Ikke alle var så heldig at de fikk se Blekens jubileumsutstilling og overvære festmiddag i anledning hans 90-års dag på Høvikodden. Noen venner kom til byen og gledet seg til besøk i Trondheims kunstmuseum i anledning Blekens jubileum. Der fant de kakerester og lite som vitnet markering av vår store kunstners 90-års dag, og det la en demper over Trondheims-besøket. Deretter var vi så heldig å skulle få se deler av Blekens utstilling som tidligere var vist i Oslo.

LES OGSÅ: En samtale med Bleken om maleren Jens Bjørnebo

Merkelig nok var utstillingen bare på første plan, og selv vi som kom presis til åpningstiden fikk ikke plass til å komme inn i hovedsalen på grunn av alle besøkende. En trøst var det at lyden kom på høytalere i gangen, og noen fant stor trøst i å fotografere maleriene hvor byens ordfører var litt av inspirasjonen til en beskrivelse av makten. Selvfølgelig fikk vi se bildene senere, men noe av stasen ved å delta på åpningen var borte på grunn av den store plassmangelen. Dette er en skam når vi gjerne vil følge byens store nålevende sønn.

Den 2. november fikk et utvalg av de som elsker Håkon Blekens kunst invitasjon til åpningen av utstillingen «Jeg har lenge gått ved din side» på Trondheim kunstmuseums avdeling Gråmølna den 21. november. I invitasjonen sto det at i forbindelse med denne gledelig begivenheten ønsker vi å invitere deg til åpningen og til middag til ære for Håkon Bleken samme kveld klokken 18.00 på Britannia Hotell i Trondheim. Jeg avlyste selvfølgelig planlagte kurs samme helg for å delta på utstilling og middag til ære for vår store kunstner.

LES OGSÅ: Solgte for 2,1 millioner under utstillingsåpningen på Britannia

Vi er inne i en koronaepidemi og må forholde oss til smittevern og anbefalte statlige og lokale regler. Heldigvis har vi ansvarlige fagfolk å forholde oss til. Vi kunne ønsket oss flere tiltak som tvungen testing av reisende fra utland, noe som har bidratt til spredning av covid-19 blant annet fra Polen.

Da smitten økte, ble det nye restriksjoner. Heldigvis rammet ikke dette middagen som var planlagt til ære for Bleken. De nye restriksjonene var en grense på under 50 personer, og hotellet hadde fra før av innarbeidet sikkerhetsrutiner som skulle trygge gjestene på litt over 40 personer. Likevel kom det en e-post fra Line Halvorsrød ved Trondheim kunstmuseum som avlyste middagen med begrunnelse i de nye restriksjonene.

LES OGSÅ: Håkon Blekens samling av egne kunstverk skal nå kartlegges og dokumenteres

Dette får oss til å undre oss på om det er pågående samarbeidsproblemer ved Trondheim kunstmuseum eller de som hadde bestemt denne æresmiddagen? Retningslinjene med de nye restriksjonene i forhold til smitteøkning hindret ikke middagen. Jeg tror at vi tidligere har betalt nesten det dobbelte av hva medlemmene i hovedstaden betalte i medlemsavgift pr år til kunstmuseet. Vi har vært lite fornøyd med rot i ledelse og bruk av midler som forvalter vår kulturarv. Men hvordan kan denne hendelsen skje? Jeg å spør med dette om noen av byens sterke kapitalkrefter som virkelig støtter byens kulturliv, vil støtte middagen til ære for vår kunstner fordi Trondheim kunstmuseum gjør meg og flere med meg flaue.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå