Digitalisering for distriktsutvikling i Trøndelag

Oslo 20200907. Høyres programkomité leder, Linda Hofstad Helleland, presenterer Høyres førsteutkast til nytt stortingsvalgprogram for 2021-2025 i Studenthallen på OsloMet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB  Foto: Stian Lysberg Solum

Saken oppdateres.

En av de største driverne for fremskritt og endringer er digitalisering. I denne utviklingen ligger også det største potensialet for vekst og utvikling i distriktene.

I et land som ligger i verdenstoppen på digitalisering er det ikke lenger noen grunn til at en arkitekt må sitte i Trondheim. Hun kan like gjerne gjøre jobben sin i på Hitra eller i Kolvereid. Under korona-pandemien har verdien av dette blitt ekstra tydelig.

Men for å sikre næringsutvikling i hele landet, trenger vi også høyhastighets bredbånd i distriktene. Og her er vi godt i gang. Fra 2019 til 2020 fikk rundt 120.000 flere husstander tilbud om høyhastighets bredbånd og 60 000 av disse var i spredtbygde strøk. I 2013 hadde 11 prosent av husstandene i spredtbygde strøk tilbud om fiberbredbånd. 2020 har dette økt til 55 prosent, opp fra 45 i fjor.

LES OGSÅ: Nei, Norge er ikke digitalisert

Til sammen har denne regjeringen bevilget ca. 1,4 milliarder kroner til å støtte bredbåndsutbygginger i distriktene siden 2014. For 2021 foreslår vi rekordhøye 264 millioner til dette formålet. De private utbyggerne investerer dessuten nå over 12 milliarder kroner i året i norske mobil- og bredbåndsnett. Så godt som alle husstander har nå 4G-dekning og nasjonale 5G-nett vil være utbygd om få år.

God og sikker tilgang til elektroniske kommunikasjonsnett og –tjenester er viktig for folk og næringsliv over hele landet, og for lokal kriseberedskap og krisehåndteringsevne.

5G vil dessuten gi helt nye muligheter for næringsutvikling i distriktene. Disse nettene handler ikke om at vi skal kunne streame filmer raskere. 5G gir nye industrielle muligheter innenfor blant annet havbruk, landbruk og maritim sektor.

Det at regjeringen nå melder Norge inn i programmet for et digitalt Europa, DEP, vil også gi bedrifter og forskningsmiljøer i hele landet tilgang på kompetanse, ressurser og samarbeidspartnere innenfor områder som kunstig intelligens, superdatamaskiner og cybersikkerhet.

LES OGSÅ FRA HELLELAND: Arbeiderpartiet avlyser jobbskaping ved å kalle det rikingfest

Datafabrikken er et annet tiltak vi innfører til neste år, som skal bistå særlig små- og mellomstore bedrifter skal kunne utvikle nye forretningsmuligheter basert på egne og andres data.

Internasjonale rangeringer viser at Norge ligger svært langt fremme når det gjeldertilbud og bruk av bredbånd og internett. Den ledertrøya skal vi fortsatt ha på.

Kombinasjonen av våre enorme naturressurser, en befolkning med mye kompetanse og digitalisering i verdenstoppen gjør at vi har uante muligheter for nye jobber over hele landet.

Det gjør meg stolt at det mange av bedriftene langs kysten og ute i distriktene som er noen av de fremste innen digitalisering i Norge. Det legger grunnlaget videre utvikling av lønnsomme arbeidsplasser og fremtidsrettet næringsutvikling i hele landet.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå