Jeg har ikke råd til karantenehotell når jeg skal hjem til jul

Saken oppdateres.

Etter et år med mye avstand fra de vi er glade i, ser mange frem til gjenforening i julen. Samtidig innfører regjeringen strengere tiltak for innreisende fra utlandet, og utfordrer tynnslitte lommebøker ved å kreve en egenandel på 5000 kroner for karantenehotell. Er ikke dette en utgift staten bør dekke, hvis de ønsker at julen skal bli så normal som mulig?

LES OGSÅ: Uforståelige restriksjoner om karantenehotell

Vi er i en unntakstilstand, og julen blir ikke den samme som i fjor. Men det er likevel en høytid mange ser fram til, spesielt etter en lang periode hvor usikkerhet, ensomhet og depresjon har blomstret. Regjeringen sier at den håper på en så normal jul som mulig, men det er ikke sikkert at det gjelder for alle. Her er det et økonomisk skille. Den finansielle tryggheten har i år visnet for mange, og bare dersom du har råd til å betale egenandelen, er håpet om en god jul i behold.

Jeg bor i Paris, og var mellom jobber da den første nedstengningen ble annonsert i mars. Den uheldige timingen bød på fire straffemåneder før jeg fikk økonomisk støtte fra staten i Frankrike. Heldigvis frilanser jeg litt og skrapte sammen nok penger til husleie, men jeg har sagt takk og farvel til 90 prosent av sparepengene mine. Egenandelen for karantenehotell er derfor en utgift jeg ikke har råd til når jeg skal hjem til Trondheim til jul. 20 minutter fra flyplassen står en tom bolig som jeg kan låne gratis, men jeg får ikke lov til å være der.

LES OGSÅ: Solberg: Bestemor fra utlandet må i karantene på hotell

Vi som har planlagt å reise til Norge, har planlagt å gjennomføre ti dager i tilpassede forhold for å unngå sosial kontakt. Men på grunn av regjeringens behov for kontroll, går det på bekostning av vår personlige økonomi. Jeg vet at jeg ikke er alene om å være i en presset økonomisk situasjon. Familier som tidligere fikk beskjed om at utenlandske familiemedlemmer som bor i utlandet får fripass til å reise til Norge i julen, får nå en uforutsett ekstrautgift som mange ikke har råd til, og kan se seg nødt til å avlyse familiefeiringen.

LES OGSÅ: Det går så fort at folk blir smittet før vi får satt dem i karantene

Jeg sitter velvillig i karantene, og er klar over at strenge tiltak må til, men medfølelse for den økonomisk og mentalt utfordrende perioden vi har gått gjennom, er avgjørende. Jeg er usikker på om myndighetene har tenkt over at dette kan føre til at nordmenn blir sittende alene i sine bostedsland i julen fordi de ikke har råd til å betale for hotellkarantenen. Det er økonomisk diskriminerende. Og det er ikke den gode og normale julen justisministeren sikter til. Utgiften bør dekkes av staten, slik vi kan feire en trygg jul sammen, samtidig som at innreisesmitten begrenses. Økonomisk situasjon bør ikke avgjøre hvem som har fortjent å se familien i julen.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå