Elevene må få mer makt!

Høyre går i krigen for elevenes rettigheter. Arbeiderpartiet kjemper for at politikere på fylkeshuset fortsatt skal få bestemme, skriver Mari Holm Lønseth.  Foto: Leikny Havik Skjærseth

Saken oppdateres.

I dag er det dine foreldres postnummer som avgjør hvilken videregående skole du får gå på i Trøndelag. Det er fordi venstresiden i Trøndelag mener de vet bedre hva som er bra for deg enn deg sjøl. Dette mener vi i Høyre er feil, og foreslår derfor at elevene skal få større frihet til å velge selv.

De fleste fylker har allerede i dag fritt skolevalg. Det er på høy tid at denne friheten også kommer trønderne til gode. Derfor foreslår regjeringen nå å innføre fritt skolevalg i hele landet. Det skal fortsatt være mulig for fylkene å ha egne inntaksområder. Det er Utdanningsdirektoratet i samarbeid med KS og fylkeskommunene som skal komme med en modell som gir elevene mer makt.

LES OGSÅ: Karakterbasert skolevalg eller nærskoleprinsipp

Det er mange grunner til at elever vil søke seg til en annen skole enn nærskolen. Det kan dreie seg om at en ønsker en spesiell utdanning. Noen ønsker også å komme seg unna mobbing, og over til en ny og tryggere hverdag. Ap's Kristian Torve (Ap) omtaler det å gi elevene mer valgfrihet, som å gå «til krig mot elever». Det er det virkelig ikke. Her er det Torve som går i krigen for fylkeskommunens rett til å bestemme over elevene.

LES OGSÅ: Innfører fritt skolevalg i hele landet

Også i fremtiden kommer nok de fleste elever først og fremst ønske å gå på nærskolen sin. Arbeiderpartiet utviser en grunnleggende mistillit til skolene i distriktet når de sier at ingen elever vil gå på disse skolene med mindre de blir tvunget til det. Høyres svar er å sørge for gode skoler i hele fylket. Elevenes frie valg må ikke gjøres til et problem. Når kvaliteten på skolene i fylket heves blir de attraktive å søke seg til. Økt grad av spesialisering vil være et eksempel på noe som kan føre til økte søkertall, og ikke minst bedre utdanning for elevene.

Høyre går i krigen for elevenes rettigheter. Arbeiderpartiet kjemper for at politikere på fylkeshuset fortsatt skal få bestemme.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

LES OGSÅ: Frp-politiker svarer om fritt skolevalg i Trøndelag: En katastrofe for de videregående skolene?

LES LEDEREN: På tide å snu om skolevalg

LES OGSÅ: Bygdeskoler er like bra som byskoler

På forsiden nå