Hjerteskjærende ironi

Jeg vet at det finnes barnehager med god praksis, gode verdier og spisskompetanse, skriver Carmen E. Dalsaune.  Foto: Privat

Saken oppdateres.

Når bunnlinjen alltid er penger, selv når det kommer til å ta vare på det mest dyrebare et samfunn har, nemlig våre barn.

Det er en rett og slett hjerteskjærende ironi i det at det rapporteres at barnehager i Trondheim kommune ikke har en praksis som skal være barnehager bekjent, ifølge kommunalsjef for barnehage Ella Marie Ingdal. Dette sier hun i en artikkel som viser at ifølge tilsyn i en barnehage i Trondheim, føres det dårlig praksis.

Carmen Dalsaunet og Karl Arne Dalsaune (foran) sammen med flere foreldre ved Angelltrøa barnehage som frykter for barnehagen sin. Kommunen har bestemt seg for likevel ikke å stenge akkurat denne.   Foto: Rune Petter Ness

LES SAKEN: Flere barnehager i Trondheim står i fare for å stenge: - Det er en grunn til at vi valgte denne

De fleste av oss har fått med seg saken om Gnist-barnehagen som måtte stenge. Jeg er utdannet førskolelærer og har selv erfaring fra flere barnehager der jeg har observert praksis som har fått meg til å tenke at jeg vil aldri sende mine barn hit.

Men jeg vet at det finnes barnehager med god praksis, gode verdier og spisskompetanse som er akkurat det barna våre og vi som foreldre fortjener. Og jeg vet av en liten uslepen diamant som har alt dette og mer til.

LES OGSÅ: Dette skjer når folk klager på barnehagen sin

Denne barnehagen har takket være sine pedagogiske ledere og ansatte klart å lage noe som dessverre har vist seg å være unikt. De har en positiv filosofi og rutiner som er så indoktrinert, at når nye ansatte blir lagt til i rekkene, følges den videre. Dette kom frem når mine barn som har syv års mellomrom, startet i denne barnehagen. Da jeg kom med barn nummer to ble jeg ikke møtt av de samme personene som med det første barnet, men jeg ble møtt med den samme gode kompetansen, samme gode praksis og samme gode omsorgen for meg og mine barn.

Dessverre er denne barnehagen nå i fare for å stenges, og grunnen? Jo: økonomi! For når det kommer til hva som egentlig er viktigst for Trondheim kommune/politikerne, er bunnlinjen alltid penger. Vi foreldrene på Angelltrøa Barnehage fikk vite at siden barnehagen går med underskudd må den mest sannsynlig stenges.

LES OGSÅ: Hva med barnehagen?

Trondheim kommune kommer med estimerte tall, økonomi og snakk om overtallige plasser. Dette selv om barnehagen kun mangler å fylle opp en plass, og flere har fått som svar når de har søkt de siste årene at det ikke er plass.

Etter at vi foreldre nå har klaget og tatt med saken til media, har vi fått som svar at vår barnehage ikke blir vedtatt stengt i denne omgangen, men at det kan komme forandringer det kommende året, og at mulig stenging fortsatt er en mulighet de kommende år. Dette betyr at vi nå må leve med en usikkerhet om fremtiden og at det nå er slik at en annen liten barnehage kanskje må stenges istedenfor, for økonomien må jo uansett gå rundt.

Og hva kan vi foreldre egentlig komme med som motargument når det er snakk om økonomi? For en av de eneste argumentene vi foreldrene har er at vi alle aktivt har valgt akkurat denne barnehagen.

Det er en liten barnehage med bare to avdelinger, og ja, jeg skjønner det er mer lønnsomt for kommunene å ha store barnehager med mange avdelinger, der de som jobber så vidt har oversikten over alle barna når de er ute. Men om jeg husker rett, står det ingenting i barnehageloven om at barnehager skal være lønnsomt å drive? Men jeg husker mange paragrafer om barns velferd og omsorg. Og det er nettopp dette denne barnehagen er rik på.

LES OGSÅ: Foreldreopprør i skolen i Trondheim: - Det startet med en stor frustrasjon

Så motargumentet vårt er rett og slett at barna våres trives og vi vet at de har det så godt der. Og når vi må sette det mest dyrebare vi har i andre sine hender, samle all styrken vår for å smile, mens vi snur og går fra de små stemmene som sier «ha det» med store øyne som noen ganger er litt vel vannfylte, da er en av de tingene som gir oss styrke til å klare å klistre på et smil mens vi snur, at vi vet at de kommer til å ha det godt. Det er en god tanke å ha med seg de lange dagene vi er på jobb. Hvordan kan man sette en pris på dette?

LES OGSÅ: Vår omsorg for barn og unge blir satt på prøve – består vi?

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå