Hvorfor Armfeldts veg? 

Hvorfor har kommuner oppkalt veger etter den brutale finsksvenske generalen: Hvorfor Armfeldts veg? Spør Innleggsforfatteren.  Foto: Morten Antonsen

Saken oppdateres.

Tobb og Heimdalsgruppen, som står for arbeidene med det nye, store utbyggingsområdet Hallsteingård i Sjetnemarka, blir av Sjetne pensjonistforening i Adresseavisen torsdag 19. november takket for at Kirkstien forblir «uendret fra Lykkmarka og fram til toppen av Armfeldtvegens vestre vegskråning». Sikkert utmerket og en velforkjent takk, men Armfeldtvegen?

LES OGSÅ: Selv i premierekveldens tropevarme merket vi sluttscenens sprengkulde på kroppen

Uten å få noe svar har jeg allerede for noen år siden bedt Malvik kommune om en forklaring på hvorfor en veg på Hundhammeren heter «Armfeldts veg». At også en veg i Sjetnemarka nå brukes til å hedre general Armfeldt, får meg til å stille spørsmålet på nytt - og nå til både Malvik, Trondheim og eventuelle andre kommuner som har oppkalt veger etter den finsksvenske generalen: Hvorfor Armfeldts veg?

LES OGSÅ: Følg Karolinernes dødsmarsj i vår 3D-animasjon

For hvem er det vi snakker om her? En general som for 300 år siden av Karl 12. ble beordret til å lede et rett nok mislykket, men like fullt brutalt angrep på Norge med plyndring, voldtekt og andre velkjente krigsforlystelser. At felttoget endte i fiasko og tragedie da vinterstormen feide inn over Tydalsfjellene, er ingen grunn til å hedre generalen og hans svenskehær. Eller er det slik at vi, når bare mange nok år er gått, også vil kunne få en «von Falkenhorsts» eller «Terbovens veg»?

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå