Demenslandsby i Trondheim

Tiden er nå kommet til at Trondheim går nye veger og får sitt «Carpe Diem» en demenslandsby, skriver Morten Kokaas.   Foto: Rune Petter Ness

Saken oppdateres.

Det er nå på tide å tenke helt nytt innenfor demensomsorgen i Trondheim. Bærum kommune har fått sin Carpe Diem demenslandsby, og Kristiansand kommune Strømmehaven demenslandsby. Inspirasjonen til demenslandsbyene er hentet fra Nederland, men tilbudet er tilpasset vår kultur og innbyggere.

Carpe Diem demenslandsby i Bærum består av både bokollektiver, langtidsplasser og dagaktivitetsplasser. Hverdagsrutiner tilrettelegges så nære en normaldag i eget hjem som mulig. De har friheten til å vandre, oppsøke andre områder og avdelinger. Det er tilrettelagt med stort uteområde, hage med soner for aktiviteter og pauser samt grønnsaks-, blomsterhager og torg. Her er det kafe, butikk, pub, klubber og aktivitetslokaler. Det er også tilrettelagt med helsetilbud som fysioterapi og treningslokaler samt velværetilbud som frisør og massasje.

LES OGSÅ: Arvelig Alzheimer: Jeg kjenner på et voksende håp - for meg selv og min familie

LES OGSÅ: Da jeg leste det smertefulle innlegget om alzheimer, fikk jeg lyst til å skrive litt om vår situasjon

Det er gode arealer for sosiale og kulturelle møteplasser, og lokaler til leie for treff, fester eller møter etter avtale. Søkere til plass må ha demensdiagnose og fylle kriterier for langtidsopphold. Tildeling skjer ut fra vurdering og kartlegging av søkers adferd, funksjon og evne til å nyttiggjøre seg tilbudet. Her er omsorg for personer med demens «omtenkt» og tilpasset den enkelte beboer. Samtlige bidragsytere er med på å skape en hverdag med gode opplevelser for beboerne. Dette gir beboerne stor frihet og gjennom det opplever trygghet og mestring, samtidig som de får et godt helsetilbud. Dette skapes ved at medarbeidere, beboere, besøkende og frivillige jobber sammen. Pårørende og frivillige har mulighet til å delta aktivt inn i bofellesskapene og benytte seg av de øvrige tilbudene i landsbyen: gå på kafe, handle og gå turer i landsbyen sammen med sin beboer. Da blir det en levende landsby, der alle hjelper beboerne til å gripe hver dag.

Trondheim har tidligere vært i front og vist hvordan eldre- og demensomsorgen utføres på en god måte. Tiden er nå kommet til at Trondheim går nye veger og får sitt «Carpe Diem» en demenslandsby.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå