Det er på tide med et opprør i Trøndelag

Saken oppdateres.

Det trønderske grå gubbeveldet vil endelig få motstand nå som Trøndelag kan velge to klimastreikere inn på Stortinget.

Det er snart to år siden klimastreikene, den største folkelige mobiliseringen for noen sak noensinne. Valget i fjor ble et klimavalg - det må også Stortingsvalget neste år bli.

De gamle partiene er uansvarlige. Det er for mange gode intensjoner, og for lite handling. De sittende politikerne har vedtatt et drøss av klimamål de siste tredve åra, men de brytes gang på gang. De unge er mer positive til tiltak og mer utålmodige. Nå trenger vi at ungdom som kjenner hastverket på kroppen, velges til Stortinget.

LES OGSÅ: Hvorfor får vi vindkraft vi ikke trenger?

Denne måneden valgte vi i Miljøpartiet De Grønne en historisk ung toppduo for Sør-Trøndelag, med Ask Ibsen Lindal (26) og meg selv (22). Vi under 30 og kampsakene våre, er underrepresentert på Stortinget. Det er en demokratisk seier at trøndere kan stemme fram noen andre enn de samme gamle politikerne til landets viktigste verv. De unges perspektiver trengs mer enn noen gang før. Derfor skal de også ha en plass rundt bordet når politikken bestemmes.

LES OGSÅ: Oljelobbyen må ut av trønderpolitikken

Noen ganger kan Stortinget virke langt unna Trøndelag. Men de som sitter på Stortinget er med på å bestemme om Trøndelag hvor mange kilometer sykkelvei vi kan bygge, hvor mye billigere vi kan gjøre bussen og hvor mange grønne jobber vi kan skape.

Det var MDG som ba Stortinget støtte klimastreikernes krav om 65 prosent kutt i utslipp innen 2030, stans i oljelisenser og 65 milliarder kroner til klimabistand. De gamle partiene velger ut et par puslete klimatiltak, samtidig som de bygger ut milevis av motorveier og kaster penger etter oljeindustrien. MDG leverer på løftene til klimastreikerne fordi god klimapolitikk bestemmes av hvor raskt utslippene kuttes - og vi kutter mest og raskest av alle.

For selvfølgelig er en bedre, grønnere verden mulig.

LES OGSÅ: Velkommen til MDG-samfunnet

LES OGSÅ: MDG-er svarer Kato Nykvist: Korona er ikke det samme som bærekraft

Det skal være lett å velge rett. Det må bli billigere å velge buss framfor bil. Frukt og grønnsaker skal bli billigere, så det er enda lettere å velge veggistacoen. Det skal være lett å velge sykkelen, selv om vinteren. Det må bli enda enklere å få reparert ting, så man slipper å kjøpe nytt. Vi må bygge lyntog, så det bare tar fire timer med toget Trondheim-Oslo, og få nattog hele veien til Paris. Det skal være dyrere å forurense og billigere å velge grønt.

Jeg er stolt av å representere en bevegelse hvor vi unge ikke blir forvist til langt nede på valglistene, men får sjansen til å være med å forme vår egen framtid. Det er først da generasjonene virkelig kan stå skulder til skulder med hverandre, for å kjempe for vår alles felles framtid.

Vi ikke har råd til fire nye år med en handlingslammet grå regjering og Storting.

Det er på tide med et opprør i Trøndelag, for klima og natur. Det opprøret oppfordrer jeg unge som gamle, til å bli med på.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå