Staten må sørge for at Jehovas vitner og andre umiddelbart avvikler sine «domstoler»

Hva om alle hadde hatt interne domstoler? Gjennom frykt, trusler og hersketeknikker gjennomgår medlemmer forhør om private forhold som er lovlige og aksepterte i samfunnet ellers, skriver debattanten.   Foto: Skjermdump fra NRK Brennpunkt

Saken oppdateres.

Hvor ellers kan eldre menn i autoritære posisjoner komme unna med å avhøre jenter og kvinner om deres seksualliv? NRK Brennpunkt har fortalt om hva som er praksis hos Jehovas vitner. Den interne domstolen der avhører medlemmer om private tanker og hendelser, og avsier i mange tilfeller knusende dommer som ødelegger unge liv, viser journalistikken. I tillegg undergraver den interne domstolen rettstaten, noe som bidrar til urettferdighet og ustabilitet i samfunnet.

I NRK Brennpunkts dokumentar om Jehovas vitner forteller unge jenter og kvinner om grundige avhør av deres «domsutvalg», bestående av eldre menn, om sine seksualliv og andre dypt personlige forhold. Dersom en jentes svar ikke passer med det disse herrene forventer, kan hun vente seg alvorlige sanksjoner som eksklusjon. Det betyr i praksis total adskillelse fra sin nærmeste familie og sine venner.

LES MER: Om denne saken hos NRK (ekstern lenke)

Dette er uakseptabelt, for retten til eget privatliv er en menneskerettighet, en internasjonal forpliktelse også Norge må forholde seg til. Det betyr at staten plikter å beskytte sine borgere mot denne type overgrep, en plikt som også gjelder religiøse grupperinger.

Hva om alle hadde hatt interne domstoler? Gjennom frykt, trusler og hersketeknikker gjennomgår medlemmer forhør om private forhold som er lovlige og aksepterte i samfunnet ellers. Metodene viser at Jehovas vitner ikke bør ha stor tillit til å ivareta sine medlemmers trygghet på dette området.

Derfor må staten være særdeles tydelig på at det som gjelder ellers i Norge også må gjelde religiøse grupper. Om alle grupperinger skulle ha hatt sine interne domstoler utenfor norsk lov, hadde det blitt et komplett og uverdig kaos. Det ville undergravet rettsvesenet og skapt grunnleggende utrygghet og urettferdighet i hele samfunnet. Ofrene for Jehovas vitners «domstol» har også rett til å bli ivaretatt og deres trygghet likeså.

I artikkel 12 av Menneskerettighetskonvensjonen står det at alle mennesker har rett til rettsvern ved innblanding i deres privatliv. Hvordan går det med de utsatte og ekskluderte? Hva gjør staten for å ivareta deres trygghet? Bryter staten sitt ansvar, det at alle mennesker har rett til trygghet? Med sine interne «domstoler» uansett egenutnevnt, egenkonstituert og egenrådig gruppering, skaper de en overhengende trussel mot sine medlemmers trygghet.

Derfor må staten nå leve opp til sin internasjonale forpliktelse. Derfor må staten nå ta ansvar for ofrenes trygghet. Og derfor må staten snarest sørge for at Jehovas vitner og andre lignende grupperinger umiddelbart avvikler sine uakseptable forordninger.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå