Hva ønsker du deg til jul i år?

Julie Rødje   Foto: Privat

Saken oppdateres.

Første desember markerer starten på jula - en tid som for mange er preget av håp, forventninger og en ekstra sjokoladebit til morgenkaffen, og som for andre tydeliggjør en utfordrende hverdag preget av dårlig økonomi, helseproblemer og ensomhet.

Mange barn gleder seg og drømmer seg framover i tid til en kritthvit dag full av glede, trygghet, et glitrende juletre og varme inne. Forhåpentligvis får flest mulig barn oppleve denne jula i år. Men gaven regjeringa og Frp ga oss i går, gjør denne drømmen stadig fjernere - både i år og i framtida.

Les også: AtB bør muligens lytte mer til byens befolkning

Etter lange forhandlinger annonserte Høyre, Venstre, Krf og FrP i går en enighet om et felles statsbudsjett-forslag. Billigere alkohol, tobakk og godteri som dominerer nyhetsbildet. Kanskje vil dette oppleves fint når jeg står i kassa fredagen før neste lønning. Men den ølen eller sjokoladeplata er ikke et plaster stort nok til å dekke det dype såret budsjettet etterlater. Verken jeg, permitterte arbeidere eller barna som skal leve et langt liv på jorda kan (eller bør) trøstespise eller drikke bort denne realiteten.

Den totale budsjettramma har økt med rundt ni milliarder gjennom forhandlingene. Å bruke mer penger i en krisetid er forståelig, men det må brukes slik at det gjør nytte for seg. Nesten 200 000 mennesker er arbeidsledige, vi har økende ulikhet i Norge, samtidig som vi står i en alvorlig klima- og naturkrise. Dette er de store utfordringene Norge står overfor, og kommer til å stå overfor i mange år framover. Å gjøre fossilbiler billigere eller fortsette med støtte til petroleumsnæringa løser ikke problemene med verken arbeidsledighet eller ulikhet. Det gjør heller ikke kutt i formueskatten, som selv regjeringas egen rapport konkluderte med. Derimot bidrar disse tiltakene til å forsterke klima- og ulikhetskrisa. Den hvite jula flere av oss vokste opp med kan framtidas generasjoner se langt etter. Det har blitt en klisjé, men regjeringa trenger tydeligvis å høre det igjen - vi kan ikke gjøre et halvhjerta forsøk på å løse ei krise med å forverre en annen!

Les også: Kjære Guri Melby! Ser du alvoret?

Statsbudsjettet kan fort virke som et nullsumspill mellom de ulike partiene. Alle parter må få akkurat nok gjennomslag til å kunne godta avtalen. Dette fører til at de små symbolske sakene dominerer og blir utslagsgivende. Dette er problematisk. Den helhetlige tilnærmingen til dagens store utfordringer og langsiktige løsninger glemmes. Billigere øl og sjokolade prioriteres over rettferdig klimatilpasning, redusert ulikhet og økonomisk sikkerhet. Reelle utfordringer blant lavinntektsfamilier skyves under en stol til fordel for billigere lørdagskos. Da vokser problemene seg større, og vil kreve enda tøffere forhandlinger framover. Og regninga? Den er det de unge som må betale. Snakk om julegave!

På spørsmålet «hva ønsker du deg til jul?» svarer ofte voksne med «snille barn». I år tror jeg vi skal snu det på hodet. I år bør vi heller ønske oss snille voksne og ei regjering som tenker på framtida til barna. Det er i alle fall mitt juleønske.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå