Julelunsjen forvandles til et utearrangement med rattkjelker

Bruk denne julen til å være sosial på nye måter, oppfordrer Marita Hoel Fossen, daglig leder Trondheim Røde Kors.  Foto: Røde kors

Saken oppdateres.

Året 2020 ble et annerledesår, det er vel noe vi alle kan kjenne oss igjen i. Avstand, digital kontakt, hjemmekontor, arbeidsplasser som forsvinner eller står i fare for å forsvinne, sykdom og dødsfall – alt dette har preget nyhetsbildet og folks hverdag siden mars. Men hvordan har det påvirket oss som mennesker?

DEBATT: Hvordan påvirker koronapandemien din jul? Send oss ditt innlegg her.

Vi i Trondheim Røde Kors treffer mange mennesker, mennesker med ulik bakgrunn, sosial status og ikke minst med ulike drømmer og håp. Mange føler seg mer ensomme nå enn før koronaen kom, det er vanskelig å holde kontakt, møte andre og savnet etter noen å snakke med, noen å klemme på, noen som ser en er høyt. Her bidrar våre frivillige så godt de kan med treffsteder og sosiale koblinger, digitale løsninger og telefonsamtaler – her er det viktigste å være et medmenneske, noen som er der for den som kjenner på ensomheten. Uansett alder eller bakgrunn.

Les også: Min korona-jul: Så rekker jeg deg nå med glede min hånd…?

Så er det også de som sier de har det bedre enn før: Nå er det svært få av oss som kan reise noen steder. Hjemmeferie ble plutselig noe vi alle hadde et kjennskap til, og foreldre som tidligere gruet seg til sommer eller påske følte de kunne slappe litt mer av – heller ikke naboens barn skulle reise noe sted i år, de skulle også «bare» være hjemme. Andre forteller at de nå kjenner naboen bedre, fordi de har drukket kaffe på fellesområdet eller på terrassen sammen, sang nasjonalsangen på balkongen 17. mai og har gått fra et nikk når de møttes til en kort prat istedenfor.

Les også: Er det lov å være optimist igjen nå?

Og la det bli min lille juleoppfordring i år: Om vi fortsatt ikke kan være like sosiale fysisk som før, ta deg likevel tid til å være sosial – ring noen du ikke har snakket med på lenge og hør hvordan de har det. Inviter naboen til en prat på verandaen, eller på en benk et sted det er hyggelig, de kan ta med egen varm drikke og eget pledd om det er litt kaldt, eller inviter venner med på en rusletur i byen eller Bymarka. Kikk etter rare ting dere ikke har sett før – et tips er å se opp! Vi har flotte fasader på mange av byggene i sentrum, løft blikket og se!

Bruk denne julen til å være sosial på nye måter, og jeg er sikker på det vil kjennes godt både for deg og de du kontakter. Jeg har tenkt å utfordre meg selv på dette, blant annet blir den tradisjonelle julelunsjen med familien forvandlet til et utearrangement med rattkjelker (om vi har snø), og bål, grillpølser og kakao. Kanskje noen av naboene har lyst å være med også? Og kanskje blir nettopp dette vår nye juletradisjon – hvem vet.

Riktig god jul!

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

Debatt: Hvordan påvirker pandemien din jul? Send debattinnlegget og et bilde av deg selv – eller en video – til: debatt@adresseavisen.no innen torsdag 17. desember. Merk det gjerne «Min korona-jul».

Bruk denne julen til å være sosial på nye måter, som for eksempel en aketur som alternativ til familielunsjen, oppfordrer innleggsforfatteren.  
        
            (Foto: Vidar Ruud )

Bruk denne julen til å være sosial på nye måter, som for eksempel en aketur som alternativ til familielunsjen, oppfordrer innleggsforfatteren.   Foto: Vidar Ruud

På forsiden nå