Jazzen lever, jazzen leverer, jazzen overlever!

Trondheim Jazzorkester er 20 år.

Det er 20 års jubileum for Trondheim Jazzorkester i år. Dette blir markert med en jubileumsturne i Norge i disse dager og nå under ledelse av nåværende kunstnerisk leder Ole Morten Vågan. Samtidig kommer en ny vinyl-utgivelse med TJO & The MaXx «Live», skriver kronikkforfatterne.   Foto: Håvard Jensen

Saken oppdateres.

Trondheim har et vitalt og spennende jazzmiljø. En av de store suksesshistoriene er Trondheim Jazzorkester. Historien startet på slutten av 90-tallet ved NTNU jazzlinja hvor Erlend Skomsvoll ledet Konsen Big Band. Dette ble omdøpt til Trondheim Jazzorkester i år 2000 da ensemblet skulle opptre med Erlend Skomsvoll og pianolegenden Chick Corea på Moldejazz. Det er derfor 20 års jubileum for Trondheim Jazzorkester i år. Dette blir markert med en jubileumsturne i Norge i disse dager og nå under ledelse av nåværende kunstnerisk leder Ole Morten Vågan. Samtidig kommer en ny vinyl-utgivelse med TJO & The MaXx «Live».

DEBATT: Hvordan påvirker koronapandemien din jul? Send oss ditt innlegg her.

Planene for 2021 inkluderer bestillingsverk av saksofonist Hanna Paulsberg og trioen GURLS til Trondheim jazzfestival, bestillingsverk av saksofonist og Sparebank 1 JazZtipendiat Signe Emmeluth til Moldejazz, prosjekter med kunstnerisk leder Ole Morten Vågan, pianist Espen Berg, gitarist Hedvig Mollestad, bandet ATOMIC, saksofonist Anna Webber, pianist Johan Lindvall og organist Alf Hulbækmo.

Trondheim Voices startet i 2001 som en mønstring av byens fremste jazzvokalister under overskriften «Jazzartistenes førjulskonsert» i Vår Frue kirke, og har siden den gang utviklet seg til et unikt nyskapende og improviserende vokalensemble. Ensemblet høster flotte kritikker for produksjoner i skjæringspunktet mellom jazz, impro og samtidsmusikk. Trondheim Voices gjorde sammen med TrondheimSolistene en stor produksjon på Moldejazz 2020 med verket «A World of Daughters», komponert av Jon Balke.

Les også: Julelunsjen forvandles til et utearrangement med rattkjelker

Den samme produksjonen ble streamet fra Nidarosdomen under Olavsfest i august. CD-utgivelse med produksjonen «Rooms & Rituals» i samarbeid med lyddesigner Asle Karstad har fått fantastiske kritikker. I oktober utkom hørespillet «Ekkokammer 3.0» i samarbeid med Maja S.K. Ratkje, og i desember utgis verket «Folklore», komponert av Ståle Storløkken og Helge Sten. For tiden forbereder Trondheim Voices nye store prosjekter i samarbeid med Cirka Teater og Ståle Storløkken, og med Jo Strømgren Kompani.

Korona-pandemien har siden 12.mars medført store utfordringer for norsk kulturliv. Midtnorsk jazzsenter (MNJ) måtte kansellere spennende konsertprosjekter med Trondheim Jazzorkester og Trondheim Voices i både inn- og utland. Viktige regionale jazzfestivaler som Soddjazz/Inderøy og Jazzfest i Trondheim ble kansellert eller utsatt. For mange av aktørene i verdikjeden ble det bråstopp i inntektene, og fortsatt lever store deler av kulturlivet i stor usikkerhet om hva framtiden vil bringe.

Utenlandske band og gjesteartister har vært nesten fraværende siden mars. Restriksjonene har ført til at det nå er flere norske og kortreiste artister på plakatene. Trondheim Jazzfestival presenterte nylig et stort program med utelukkende norske band og artister. Dette viser at vi ikke er avhengige av å importere artister for å lage konserter med høy kvalitet. Men, norske artister er på lengre sikt avhengig av samarbeid over landegrensene. Både for å utvikle nye prosjekter, men også fordi utlandet er et viktig arbeidsmarked. Å stenge grensene er selvsagt ingen god langsiktig strategi for kulturnæringene.

Les også: Jazzmirakelet i Trondheim

For musikere og publikum var det kjærkomment at Moldejazz til sitt 60års jubileum evnet å arrangere en festival innenfor de gjeldende restriksjoner. Trondheims jazzmiljø var også i år sterkt til stede i programmet. Samarbeidet mellom fagmiljøene på jazzlinja ved NTNU og Moldejazz har en lang historie og er viktig for talentutvikling, nye prosjekter og formidling til et større publikum. Nå i førjulstiden 2020 er det mye som fortsatt er unormalt for kulturlivet. En del aktivitet lar seg heldigvis likevel gjennomføre innenfor gjeldende smittevernsrammer.

Midtnorsk jazzsenter har sendt flere lokale band på turne i regionen, som Frederik Villmow Quartet, Eirik Hegdal`s «Musical Balloon», Trøndelag Big Band & Kirsti Huke, Ballrogg og ØyvindLAND. De lokale konsertarrangørene på steder som Ørsta/Volda, Molde, Ålesund, Sunndal, Namsos, Levanger, Inderøy, Verdal, Stjørdal, Trondheim, Melhus, Oppdal, Røros er alt fra klubber drevet av ildsjeler og frivillige, til lokale kulturhus, folkehøgskoler og videregående skoler. Turneaktiviteten er av stor betydning for det enkelte band, den enkelte musiker, lydteknikere, konsertforeninger, kulturhus og publikum.

Forfatter: - Platedirektøren vil ikke svare på Rotmo-vrakingen

Midtnorsk jazzsenter driver talentutvikling gjennom prosjektene Midtnorsk ungdomsstorband og Young Voices. Her får ungdom i aldersgruppen 15-20 år et undervisningstilbud i improvisasjon og samspill under ledelse av profesjonelle instruktører. Mange unge talenter har fått verdifull erfaring gjennom disse prosjektene, og er nå etablerte artister. Et typisk fenomen for dagens jazzmusikere er at de har solid faglig ballast og de beveger seg fritt og sømløst mellom ulike musikksjangre.

MNJ er takknemlig for at vi kan tilby ungdom stimulerende aktiviteter, tilby oppdrag til frilansmusikere og ikke minst at vi kan tilby publikum store konsertopplevelser. Ingenting av dette hadde vært mulig uten betydelig økonomisk støtte fra ulike offentlige og private bidragsytere.

Takk til alle frivillige, musikere og medarbeidere som gjør sitt ytterste for jazzen!

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå