Neste steg, Reitan 

Trondheim, 25.03.2020. Danske Bank. Foto: Roar Blåsmo-Falnes  Foto: Roar Blåsmo-Falnes

Saken oppdateres.

Som bypatriot og musikk- og kulturutvikler, fryder jeg meg over at Ole Robert Reitan forløser det ærverdige Posthuset sitt potensiale presentert i torsdagens avis. Byen vil bli beriket av omgivelser for moderne kunst og et tilbygg med en ny teater- og musikalscene. Både plassering og utnyttelsen av det genuint arkitektoniske jugendhuset kommer til å begeistre innbyggere og tilreisende.

I samme dagens avis, er det en betimelig fokusering på den alvorlige situasjonen som Nordenfjeldske Kunstindustrimuseums forfatning er i, og som får følger om nedstengning på nyåret. Bygningen er for lengst blitt for liten til den omfattende design og kunsthistoriske samling og magasiner som bokstavelig talt «flyter over» i det fuktskadede hus. Kanskje et etterlengtet Bymuseum kan innta det arkitektoniske flotte bygget etter renovering?

Likeså beskrives den alvorlige situasjonen som i over 30 år er behandlet i ulike komiteer og i kommunen: Trondheims Kunstforening og Trondheim Kunstmuseum sin skjebne. I kjelleren i Trondheim Kunstmuseum oppbevares bortgjømt en av Norges største kunstsamlinger, og det er nærmest en skam at det ikke tidligere har vært tatt stilling til utvidelse eller nybygg. Undertegnede skisserte tidlig på 2000—tallet en utkast med utvidelse under jorden bak Waisenhuset og med tilhørende skulpturpark. Det prisbelønte arkitektur-bygget bør for eksempel isteden kunne fylles med Nidarosdomens og Restaureringsarbeidernes historie samt Thomas Angells bidrag for kirka og Waisenhuset.

LES OGSÅ: Reitan står bak nytt, stort kunst- og teaterhus i Trondheim

Når Posten sitt kulturminne blir ivaretatt med et gedigent initiativ, flyttes fokus mot et kvartal som allerede er i ferd med å bli et «Kutursentrum». Øverst i Søndre har den gamle brannstasjonen fått Litteraturhus og en Kunsthall for Samtidskunst. I bygningen nedenfor har 2 kunstnere flyttet inn med atelier og utstilling. Rett over gaten har Sparebank1 SMN også Killi Olsens eksotiske skulpturer fra «Salamandernatten» til Sao Paulo i kjelleren.

I tillegg huser banken flere flotte verk av nåtidens mest anerkjente trondheimskunstnere. Øverst i Søndre ligger Frimurerlogen, byens beste lokale for kammermusikk. Ved Lilletorget mot Kjøpmannsgata er det nye kunsthuset K.U.K. sitt nybygg under oppføring. Kjell Erik Killi Olsen bidrar med privat kapital og donerer et flott kunstutstillings- og atelier-bygg som vil ha fokus mot unge kunstnere fra regionen samt installasjoner og skulpturer. Fantastisk.

LES OGSÅ: - Endelig kommer man litt videre fra den seige trøndermentaliteten

Byen har også fått et flott nybygg som ivaretar kulturhistoriske verdier med utstilling av Klemenskirkens ruiner beliggende bak Folkebiblioteket som er byens mest besøkte kulturinstitusjon. Her har en annen av byens kulturbevisste personligheter, Ivar Koteng bidratt med private midler. Et bredt kulturkvartal vil reise seg i byens sentrale strøk. Mens Søndre gate de siste årene har vært beskrevet som en «død bankgate» etter kontortid, er gaten i ferd med å våkne til nye dimensjoner til glede for byens befolkning og tilreisende.

Selv våknet jeg torsdag til en idé som vil kunne utvikles til at Trondheim får et kulturkvartal som er byen og landet verdig. Samme eier som Posthuset, E.C Dahls Eiendom, har i sin portefølje Søndre gat nr. 13 og 15. Det vil si «Bajazzogården» (nr 15) som tidligere huset Forretningsbanken (nå Danske Bank). Banken har også leieforhold i nr. 13 (opprinnelige Strindens Sparebank).

Innenfor veggene i begge disse bygg finnes lokaler med saler med assosiasjoner til arkitekturen fra Posthuset. Begge disse gårdene har såpass stort areal at de tre nevnte museer, Kunstindustrimuseet, Trondheim Kunstmuseum og Trondhjems kunstforening, kan via delvise interiørmesssige endringer kunne vise hele byens spekter av kunst og design. Finansiering vil kunne komme fra stat, fylke og kommune.

Bajazzogården bør romme kunstmuseene, mener Erling Plinga Johansen.  Foto: Roar Blåsmo-Falnes

Så ta ballen Reitan! La arkitekt Skipnes ta fatt på oppgaven, og Trondheim kan få et genuint både historisk- og fremtidsrettet kunst- og kulturkvartal. Dere eier gårdene, og slik Posten nedskalerte og frigjorde Postbygget, vil bankenes struktur i framtiden også framstå nedskalert mot nettbaserte virksomheter. Byens innbyggere og turister søker mot musikk- og kulturaktiviteter. Hele døgnet. Lykke til med fokus på kultur for hjembyen Reitan. (PS. Trondheim kommune bør fokusere på en annen kulturinstitusjon, Olavshallen - og bevilge et like stort beløp til oppgradering der som de skal bruke på forbedring av en hoppbakke for noen ti-talls utøvere i Granåsen)

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå