Syklister i veibanen

Syklistene bør holde seg til egne sykkelfelt der det finnes, mener innleggsforfatteren.  Foto: Håvard Jensen

Saken oppdateres.

Det er meget trist at det i dag ikke er avklarte regler for hvordan de på sykkel skal forholde seg i trafikken. Det brukes store penger på sykkelveier og bane. Disse ser jeg ofte at ikke blir brukt av de på sykkel, de bruker heller veibanen som allerede er underdimensjonert for biltrafikken. Det er heller ikke plass/siktsoner o.l.. (Der slikt er bygd, må det være et påbud om å benytte disse for de syklende) Slik det er nå, skaper dette stor risiko for alvorlige ulykker, veien er jo for mange en arbeidsplass til dem som driver yrkestransport.

LES OGSÅ: Det er kryssa som er falegast for syklistar

Hadde det vært som på mange andre arbeidsplasserer, så hadde det vært utført SJA (sikker jobbanalyse) Blir vanskelig å få til det med hvermannsen i veien og i trafikkbildet det. Hvis mulig, så hadde vel risikoreduserende tiltak blitt å ikke sykle i veibanen, men på sykkelveier der det er bygd for det.

Må si at de på sykkel som jeg ofte ser i veibanen, tar stor risiko for å bli skadet seg selv, uavhengig av om bilføreren som oftest får skylda. Det virker i dag som at de myke trafikantene kan gjøre som de vil, og i tillegg komme seg fra dette uten ansvar. Hvor er norsk bondevett og regler? Først se til venstre så høyre og venstre igjen, før man krysser veien.

LES OGSÅ: Her skjer flest sykkelulykker i Trondheim

Det er ikke rart at de fleste ulykkene skjer i kryssene, da det med å få kontroll og eventuelt øyekontakt med bilist før mann krysser, er nødvendig. Til barna som også vokser opp i dag og ser slik adferd i trafikken, tror jo dette snart er normalt, men noe de som gjør dette burde holde seg for gode til. Det skal være slik at alle kan føle seg trygge på veiene, også de som er yrkessjåfører.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook

På forsiden nå