Unødvendig sjokkstart på det nye året

Ingvild Kjerkol og Ap er kritisk til regjeringens håndtering av nye smittetiltak i de nye året.  Foto: NTB / Scanpix

Saken oppdateres.

Studenter, lærere og barn fikk en unødvendig sjokkstart på 2021. Ansatte i uteliv og restaurant likeså. Strenge smitteverntiltak trengs, men sen beskjed og manglende støtteordninger er kritikkverdig. Det må regjeringen tåle å høre. Adressa skriver følgende på lederplass 5. januar: «Statsministeren forsvarer den sene beskjeden med at helsemyndighetene tidligere i romjula ville vente med sine råd fordi situasjonen var usikker. Men skolestart venter ikke. Regjeringen kunne stilt tydelige krav overfor Helsedirektoratet om at rådene måtte komme tidligere.»

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Hva hjelper det med påbud når noen gir blaffen?

Dette er en meget presis oppsummering. Høyreregjeringen kan ikke i det ene øyeblikket si at den må gjøre egne, politiske vurderinger uavhengig av helsemyndighetene, og i det neste gjemme seg bak de samme helsefaglige ekspertene. Den kan ikke ta æren alene for det som så langt har fungert, og skylde på andre når noe blir feil. Regjeringen har ansvaret for å styre landet, alltid og uansett, ikke bare når den selv føler det passer.

Arbeiderpartiet mener det nå må bli vanlige folk sin tur. Det har også vært vår konsekvente linje under pandemien. I Stortinget sørget vi i vår for at støtteordningene kom vanlige folk mer til gode. Vi har hele veien etterlyst bedre støtteordninger for de mange i reiseliv, uteliv og kulturliv som har blitt rammet. Vi har kritisert at treffende ordninger for ansatte og bedrifter ikke var på plass da den andre bølgen kom, på tross av at denne var forventet.

Vi har også stilt oss kritiske til den merkelig passive holdningen til importsmitte. Bare Frp stod sammen med Arbeiderpartiet i kravet om obligatorisk testing på grensene, helt fram til regjeringen nylig snudde 180 grader i dette spørsmålet. Og vi reagerte kraftig da det kom fram at regjeringen sist sommer, i strid med helsefaglige råd, innfridde NHO-lobbyisters krav om karantenefritak for utenlandske arbeidere. Det har mange måttet betale for.

LES OGSÅ: Her er de nye koronareglene i Trondheim

Nå ser vi flere i Høyre bli sure for at vi kritiserer, som om det skulle være noe utilbørlig i et demokrati. Det er det ikke. Vi anerkjenner det som har vært gjort godt og riktig så langt, men det er samtidig opposisjonens plikt og ansvar å påpeke det som ikke holder. Når det handler om uvitenhet overfor vanlige folks behov for trygghet og forutsigbarhet, har Arbeiderpartiet et ekstra ansvar for å si ifra.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook

På forsiden nå