Utfordrer kristne ledere

Trump og høyreekstreme miljø i mange land misbruker religiøs makt og retorikk, skriver Odd Anders With, daglig leder i Kirkens bymisjon  Foto: Håvard Jensen

Saken oppdateres.

Svaret er et utvetydig ja! Spørsmålet er om kristne ledere har et aktivitetsansvar når det spres gift i Jesu navn. Jeg kaller det gift når det spres løgn, konspirasjonsteorier, fiendebygging og polarisering, rasisme, legitimering av vold og en skitten demagogisk blanding og misbruk av politikk og tro, samt utnytting av hellige symboler i høyreekstreme og enkelte kristne miljø.

LES OGSÅ: Vi kan ikke lenger le bort syke konspirasjonsteorier

Vi registrerer ikke bare det farlig store omfanget av hat og polarisering i fotsporene til Donald Trump. Men både han og høyreekstreme miljø i mange land misbruker religiøs makt og retorikk, samtidig som de graderer menneskeverdet, driver utestengelse i stedet for inkludering, viser forakt for folkevalgte demokratiske institusjoner og rettsikkerhet og repeterende respektløse angrep på media som forvalter fellesskapets og ikke minst minoriteters behov for ytringsfrihet, kunnskapsspredning, debatt og mangfold.

Hvordan forholder Adresseavisen seg til konspirasjonsteorier? Les nyhetsredaktør Erlend Hansen Juviks kommentar

Så får vi samtidig ta det i beste mening når noen tar mer eller mindre tydelig håndvask etter forutgående Trump-applaus. Jeg vil imidlertid applaudere tydelighet.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook!

På forsiden nå