Innfør permanent videoopptak av forelesninger

Tradisjonell forelesning med personlig oppmøte er bra, men videoundervisning må bli et alternativ, skriver innleggsforfatteren.  Foto: NTB / Scanpix

Saken oppdateres.

Skoler i dag har innrettet seg med digitale undervisningsformer under koronapandemien. Jeg mener universitet og høgskoler bør ta videoopptak av forelesninger, uavhengig om vi står ovenfor en pandemi eller ikke. Poenget mitt er at opptak av forelesninger gir en økt tilgjengelighet for studentene. Det gjør det lettere å få med seg forelesninger, samtidig som jeg mener det kan øke læringsutbyttet.

LES OGSÅ: Nå skal NTNUs forelesninger bli mer moderne

Jeg studerer en bachelor i geografi ved NTNU i Trondheim. Mitt studie består stort sett av «tradisjonelle» forelesninger hvor vi sitter i en sal å hører på foreleserens presentasjon. Jeg er en av dem som lærer mye bedre fra mitt eget hjem, med en god stol kombinert med stasjonær PC. Heller det enn å sitte i et trangt auditorium med innestengt luft, ukomfortable benker og bråkete medstudenter.

LES OGSÅ: Mulighet i den virtuelle verden

Når forelesningen blir tatt opp, kan man gå tilbake å se den seinere, sette på pause, notere etter eget tempo og få med seg forelesninger man ellers hadde gått glipp av grunnet sykdom eller annet. Det positive med alt dette er at de som vil møte opp fysisk, kan gjøre det som vanlig. Jeg kan forstå at studenter ikke selv vil være foran kamera. Men dette løses ved å vinkle kameraet over dem, samtidig som lyden vi hører digitalt kun kommer fra foreleserens mikrofon.

LES OGSÅ: En revolusjon av høyere utdanning

Jeg har hørt argumenter om at dette ikke er en «optimal» undervisningsform. Jeg tenker vi studenter er voksne nok til å selv avgjøre hva som passer oss best. Avslutningsvis vil jeg poengtere at dette er et relativt enkelt tiltak, som jeg mener er til fordel for alle. Jeg har prøvd å ta dette opp med NTNU. De mener det er opp til hver enkelt lærer. Jeg mener det bør bli en standard praksis over hele landet.

Følg Adresseavisen Midtnorsk debatt på Facebook!

På forsiden nå