Intet nytt fra kvinnefronten

Saken oppdateres.

Sylvi Dybvik i Kvinnegruppa Ottar kommenterer i Adressa 18 januar mitt innlegg, der jeg blant annet oppfordret likestillingsforkjemperne til å rette blikket mot eget kjønn i stedet for kun å angripe patriarkatet. Dette får hun til å bli at jeg synes kampen mot patriarkatet skal avsluttes. Hun om det. Likeledes har Karin Ericson kommentert mitt innlegg, en uspiselig kommentar som er full av hersketeknikker – latterliggjøring av undertegnede som ikke bryr seg ikke om kvinner og så videre. Felles for dem begge er at de ikke er mottakelig for andre synspunkter enn det som passer deres eget feministiske verdensbilde.

Når det gjelder Dybviks innlegg inneholder dette, som forventet, ingen selvinnsikt. Jeg synes det er ganske ubegripelig at Kvinnegruppa Ottar med flere ikke ser at det er et større bilde enn at menn er roten til alt vondt. Hun skriver at med like premisser for menn og kvinner hadde ikke påvirkerne og skjønnhetsindustrien hatt det enorme markedet som de har i dag. Hun har rett i at det ikke er like premisser. Men det gjelder begge kjønn.

LES OGSÅ: Tidenes Mansplaining

Noen eksempler: Det har i media med jevne mellomrom vært historier om gutter som tafser jenter på rumpa i skolegården, eller sier nedsettende ting til dem. Dette får media (med god hjelp av kvinnebevegelsen) til å bli en universal sannhet om at slik er alle gutter – de krenker kvinner. Alle som har gutter eller jenter i skolealder, vet at dette er langt fra hele bildet. De fleste gutter er helt ålreite, de verken tafser eller sier noe nedsettende. Hva gjør dette med selvbildet til gutter? Dette er de svært lite interessert i å se på.

Og hvordan omtales kropp i offentligheten Og hva med mekanismene mellom jenter? Sier jenter nedsettende ting om andre jenter? Og hvordan omtales mannskroppen? I en konkurranse som «Skal vi danse» kunne dommer Merethe Lingjærde si om Frank Løkes Borat-stunt at det ikke var noen konkurranse i kropp, men at han sikkert kunne fått tieren der. Hvilket hun slipper lett unna med. Ikke et pip fra noen. Så kan man forestille seg at Egor Filipenko sa at kroppen til Marte Bratberg var en tier. Du verden, det skulle blitt ramaskrik.

LES OGSÅ: Kvinne er kvinne verst

Det forbauser meg at kvinneforkjemperne kjører sin kamp med slike skylapper. Jeg tror kun de taper på det, og støter fra seg folk som i utgangspunktet støtter mye av det de står for. Dette fordi deres kamp er ensidig, uten perspektiver, og helt uten evne til å se det store bildet. Det går faktisk an å kjempe for mer likeverd mellom kjønnene – på alle måter – uten å mene at mannen er roten til alt ondt. Men dette ser det ut til å være i overkant vanskelig for enkelte å begripe.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook

På forsiden nå