Sykepleiere svarer på kritikk: Yrkesvalg er selvvalg

Hvis virkeligheten med smittevern, sykdom og krevende pasientsituasjoner virker skremmende, er det ingen som kan tvinge deg til å bli sykepleier, skriver innleggsforfatterne.  Foto: Privat

Saken oppdateres.

Søndag 24. januar ble Thomas Marheim intervjuet i Adresseavisen, hvor han uttalte at han var bekymret for å bli smittet av korona gjennom praksis i hjemmetjenesten. Det som i utgangspunktet handlet om en bekymring for koronasmitte, kommer frem som en uprofesjonell underminering av primærhelsetjenesten.

For det første drar Marheim en linje mellom sykehjem og hjemmetjenesten, og det tolkes at han mener dette er innenfor samme felt. Videre sier han at «(...) hjemmesykepleien er mye basale ting som stell og støttestrømper», og at «(...) læringsutbyttet er minst i hjemmesykepleien». Sitatet alene forteller at er det virkelig noen som trenger praksisperiode i hjemmetjenesten, så er det Thomas Marheim.

LES OGSÅ: Kristine kom inn på sykepleierutdanningen. Det gjorde bare fem prosent av søkerne

Å komme med slike uttalelser, uten å selv ha vært i hjemmetjenestepraksis, vitner bare om en egen art av provoserende kunnskapsløshet. På to setninger har ikke Marheim oppnådd annet enn å underminere en hel yrkesgruppe med faglig sterke og dyktige sykepleiere, vernepleiere, helsefagarbeidere og alle andre som gjør en formidabel jobb i primærhelsetjenesten.

Videre forteller han at han «(...) er også tryggere på kompetansen om smittevern på sykehuset enn i hjemmesykepleien i en kommune». Her er det litt uklart hva spesifikt Marheim er utrygg på. Hvis det handler om at han ikke kjenner til den enkelte kommunens og hjemmetjenestens rutiner for smittevern, så er det nettopp derfor man har praksis innenfor et nytt fagområde. Vi er helt sikre på at etter praksisperioden, så bør ikke dette være noe problem lengre.

Hvis dette derimot er et stikk om at en kommune har dårligere rutiner og kompetanse på smittevern enn et sykehus, så er også dette enda et slag under beltet til primærhelsetjenesten. Smittevern er noe kommunene har mye kompetanse på og møter daglig i sitt virke. En slik mistillit til kommunehelsetjenesten fra en student, representerer ikke akkurat holdninger som gir grobunn for et godt samarbeid mellom sykehus og kommune.

Marheim mener at det er større smitterisiko hos pasienter og brukere av hjemmetjenesten, fordi man ikke vet hvordan disse pasientene lever. Det er altså ikke nok med å underminere de som jobber i kommunen, men Marheim presterer også å snakke ned om brukere av hjemmetjenesten også. Det er godt gjort å stemple boligene til brukere av hjemmetjenesten som farlig arbeidsplass, igjen, uten å selv ha vært i hjemmetjenestepraksis.

Som tidligere ansatte i hjemmetjenesten, og tidligere student ved NTNU, er det skuffende å lese om at det er enkelte tredjeårsstudenter som innehar en holdning om at primærhelsetjenesten er et B-lag hvor man bare steller og kler på støttestrømper, og at spesialisthelsetjenesten er et A-lag hvor all kompetansen ligger.

LES OGSÅ: – Det er en helt unødvendig frykt

Vi ønsker også å minne om at yrkesvalg er selvvalg. De utfordringene Marheim er bekymret for, møter flere tusen ferdig utdannede sykepleiere på en daglig basis. Og i de samme situasjonene klarer de å ivareta studentene som er i praksis på en faglig forsvarlig måte. Hvis virkeligheten med smittevern, sykdom og krevende pasientsituasjoner virker skremmende, er det ingen som kan tvinge deg til å bli sykepleier – det er ingen skam å snu.

På forsiden nå