Colonialmajorens teater

Posten Kunstmuseum og Nye Hjorten Teater utgjor byens nye kulturkvartal som skal stå ferdig i 2023. Det bør skje uten offentlige støtte, mener debattanten.  Foto: Posten Kunstmuseum

Saken oppdateres.

Odd Reitan er kjøpmann, og har blitt rik på salg av mat. Nå vil han utvide butikken sin og selge teaterbilletter. De trønderske kundene får et bredere sortiment å velge i når «Nye Hjorten» åpner. Bare synd at Rema-familien snublet inn på teaterscenen iført lånte fjær, og tok navnet fra en annen aktør. Men hvordan vil så den nye varen se ut? Blir det «det enkleste er alltid det beste»-teater, eller nyskapende teaterkunst som skal tilbys?

LES OGSÅ: Reitans kunstsatsing skaper mer mangfold i byen

Ett er i hvert fall sikkert: Det er dyrt å produsere godt teater. Derfor har vi offentlige støtteordninger som skal sørge for stabilitet og forutsigbarhet for de aktørene som kommer gjennom myndighetenes nåløye. Og ingen tjener store penger i denne delen av kulturlivet. Det offentlige kulturtilbudet skal gå i balanse, ingen aksjeeiere som får utbytte her. Slikt teater er like «dårlig butikk» som offentlig helsevesen eller barnehager er.

Men allikevel velger vi å bruke av statens midler på et godt teatertilbud til for eksempel barn og unge. Nå tilfaller en urimelig liten del av disse midlene blant annet til Trøndelag, noe Adressa har satt søkelys på den siste tiden. Og Nye Hjorten vil sannsynligvis ikke endre på akkurat det, for colonialmajoren skal nok drive et privat teater, for egen risiko, og med dyre billetter. Grensesnittet mellom kvalitet og pris er krevende, i teaterproduksjon som hos kjøpmennene i Rema-universet, men det vet nok Reitan allerede.

LES OGSÅ: Du kan ikke tjene både mammon og Gud

Med et slikt privat teatertilbud tar Trondheim et kliv inn blant langt større byer. Ikke mye å hisse seg opp over, men heller ingen grunn til å være naiv. Reitan er forretningsmann med profittjag i sitt DNA. Holder han seg unna våre felles skattekroner, er jo dette positivt – i hvert fall for dem som har penger til å kjøpe billetter. Men søker han om offentlig støtte, skal vi sette flomlyset på. Vi behøver ikke flere kommersielle privataktører med sugerør i statskassa enn de vi allerede har innen skole, barnehage og helsevesen.

Følg Adresseavisen Midtnorsk debatt på Facebook

På forsiden nå