Treningssentrene må åpne igjen

Marte Løvik (Sp) håper treningssenteret åpner igjen snart.  Foto: ANNIKA BYRDE

Saken oppdateres.

Tenk om vi hadde stengt marka i stede for treningssentrene, hadde nordmannen klart seg da? Det jubles for den kalde vinteren og alle som bruker naturen og marka både i lunsjen og i fritiden, og bra er det. Men er det et alternativ for alle, er det sånn at alle finner sin trening og friminutt der? Jeg tror ikke det, og det er også slik at ikke alle finner sitt sted i den organiserte idretten, og for alle oss over 20 er den uansett stengt ned.

LES OGSÅ: Er lei av at folk hever bransjen sin over andre

Det er ulike grunner til at marka og skigåing ikke passer for alle, noen medisinske og andre at man ikke finner noen treningsglede over det. Og det skal være ok, det hadde også blitt for mange mennesker om alle skulle gått i de samme populære løypene på samme tid, to meters avstand er da en umulighet. At Nakstad nyter en skitur ofte, og også tar møter mens han går på tur, er fint for han.

For meg er det ikke et alternativ. Jeg finner mitt fristed på en tredemølle på et treningssenter, godt plassert i to meters avstand og med svært godt smittevern, og aldri har det vært så mye sprit der. Ikke har vi sett noen smitteutbrudd fra treningsbransjen. Og om en smittet har vært på trening, har sentrene god oversikt over hvem som er utsatt og må passe på.

LES OGSÅ: Flere ganger har smittesporing avdekket at koronasmittede har vært på treningssentre

Den samme oversikten har man ikke på Ikea eller City Syd, der også smittede personer har vært. Likevel er det treningsbransjen som straffes når vi kommer på 4 i tiltaksnivå. Andre bransjer holdes åpne. Andre som ikke har samme kontroll på hvem som har vært der, og som har rengjøring på berøringspunkter. Hvor mange som har tatt på, eller prøvd de ulike klærne på en klesbutikk, loggføres vel ikke. Likevel anser man det som ok å holde disse butikkene åpne. Og det mener jeg vi skal, av mange grunner.

Både for å ivareta arbeidsplassene, men også fordi en god shoppingtur også gjør noe med humøret. Begge de argumentene kan også brukes på treningssentre, det er snakk om arbeidsplasser og hva det gjør med humøret til den som trener. Og så lenge smittevernet kan ivaretas, så bør de også være åpne. FHI er tydelige i sine anbefalinger. Hvis vi er på nivå 4, skal sentrene stenges. Dette rådet var trolig riktig i mars 2020, men nå snart et år etterpå har vi skaffet oss kunnskap om viruset og smittefaren.

LES OGSÅ: Helsedirektøren tror situasjonen er bedre om 100 dager

Vi har også lært mye om smittevern, alt dette tilsier at rådene fra FHI bør revurderes. Smitten og tiltakene som følger må henge sammen for at folk skal følge dem, de må baseres på fakta og erfaringer. Jeg mener at dette tilsier at treningssentrene må kunne åpne igjen for alle fra 18. februar, men gjerne allerede fra 16. februar dersom det er mulig.

Følg Adresseavisen Midtnorsk debatt på Facebook

På forsiden nå