Navnet på den nye elvebanken

Innleggsforfatterens familie opplevde Vollan fra krigen, og mener navnet fortsatt bør få en plass i historien.  Foto: Privat

Saken oppdateres.

Min far «havna på Vollan». Det gjorde han den dagen jeg ble født – i september 1944. Heldigvis var mor innlagt på fødestua «Stiftelsen» da de kom – med gevær. Hvis vi hadde befunnet oss i boligen på Singsaker, er det uvisst hva som ville skjedd med oss. Alt inventar, møbler, klær og babyutstyr ble kastet ut av boligen. Min tante som skulle stelle litt i stand til mor kom fra Stiftelse, ble arrestert. Likeså hennes bror som kom for å se etter henne. Heldigvis slapp de ut etter noen måneder.

LES OGSÅ: Trondheim er ikke en landsby, men en by

Far var aktiv i motstandsbevegelsen og ble sittende på Vollan frem til krigen var slutt i mai 1945. Han snakket ikke så mye om oppholdet senere, men det må ha vært en enorm belastning. Han var en kraftig mann på ca. 185 cm, men da han ble løslatt i mai 1945 veide han 45 kilo. Heldigvis kom han seg fort, bygget raskt opp Asbjørn Hørgård fiskeredskapsfabrikk og skaffet arbeid til 45–50 ansatte.

LES OGSÅ: La Midtbyen bli «gamlebyen» – og gi den et nytt navn

I sitt innlegg nylig viste Geir Wenberg Jacobsen til: «Blant voksne i min foreldregenerasjon ble det alltid snakket med ærbødighet om bekjente og andre som «havna på Voillan». Jeg bor ikke i Trondheim nå, men er opptatt av at navnet Vollan ivaretas bybildet i Trondheim, især i nærheten av fengselet som jo lå bak Studentersamfundet. Så vidt jeg forstår, foreligger det mange gode forslag som innebærer at navnet beholdes på det nye området ned mot Nidelven. Selv om vi nå lever i andre tider, er det viktig å minnes historien, og ikke minst de som kjempet for et fritt Norge og av den grunn «havna på Vollan».

Red.anm.: Studentersamfundet hadde offisiell åpning av fyllinga i januar. Den har fått navnet Samfundamentet.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook

Flere trondhjemmere opplevde å havne i Vollan fengsel. 
        
            (Foto: Schrøderarkivene Sverresborg)

Flere trondhjemmere opplevde å havne i Vollan fengsel.  Foto: Schrøderarkivene Sverresborg

På forsiden nå