MDG svarer Skjøtskift: Regjeringen må bære ansvaret

Vi vet at endringen i eiendomsskatten rammer noen, og det beklager vi sterkt, men takken kan de strengt tatt sende til regjeringen, skriver Ola Lund Renolen.  Foto: Håvard Haugseth Jensen

Saken oppdateres.

Ingrid Skjøtskift (H) sier i et leserinnlegg at det skattesjokket noen i Trondheim nå opplever ved at eiendomsskatten endres, er et politisk ansvar. Jeg kunne ikke vært mer enig, det er regjeringens politikk med Høyre i føringen som faktisk må bære hovedansvaret. I sin iver etter å senke eiendomsskatten, har regjeringen nesten halvert maksimalsatsen fra 7 til 4 promille. For å si det enkelt, så har de redusert handlingsrommet for kommunene og vil tvinge dem til å senke eiendomsskatten. For Trondheims del var det 330 millioner som med et vedtak i regjeringen forsvant ut av vinduet.

LES OGSÅ: Kommunal nyttårshilsen – eiendomsskatten øker med 61 prosent

Da sitter vi i realiteten igjen med to valg: Enten må vi kutte kostnader og redusere tjenester for 330 millioner kroner. Jo da, noe kunne sikkert blitt tatt med enda mer effektivisering, og man kunne sikkert kuttet ut et og annet som vi strengt tatt ikke er livsavhengige av. Men 330 millioner på et år – det er faktisk uhorvelig mye penger. Kulturbudsjettet er ikke stort nok til å ta den jafsen. Skole og helse er så underfinansiert fra før at det ville vært direkte uansvarlig å bare tenke på betydelige kutt i de sektorene. Kanskje det er det offentliges innsats i bygging av veier og infrastruktur H vil at vi skal kutte i?

Derfor var det eneste reelle valget å justere på det vi har mulighet til å justere på, nemlig takstgrunnlaget og bunnfradraget slik at vi ikke mistet de 330 millionene over natta. Det ideelle ville vært en helt ny takstvurdering for en rettferdig fordeling av skattebyrden. Arbeidet med dette er igangsatt, men det tar tid og det vil komme et nytt grunnlag om noen år. Men, som sagt ovenfor, vi trenger faktisk de 330 millionene for å sikre innbyggernes beste også i mellomårene, før det nye grunnlaget er kartlagt. Da var den eneste muligheten å bruke statens måte å beregne boligverdier på.

LES OGSÅ: Trondheim har økt eiendomsskatten min med 58 prosent

Dette er komplisert, så min fremstilling her er veldig forenklet. Poenget er at statens verdifastsetting er høyere enn kommunens. Selv om promillesatsen senkes, så kan eiendomsskatten bli høyere fordi beregningen er basert på en høyere boligverdi. Slik blir det fordi staten benytter en ganske generell markedsvurdering, hvor det tas lite hensyn til beliggenhet. Resultatet er at byens innbyggere i sum må betale det samme som før, men systemet i mellomårene blir dessverre noe skjevt. Noen vil få en skjerping, mens andre vil faktisk få en betydelig lettelse.

Kommunens fagfolk har faktisk jobbet hardt for å finne en så balansert og lite skjev endring som overhodet mulig ved å bruke bunnfradraget som en faktor. Det som til slutt ble politisk vedtatt av de rødgrønne i Trondheim, var det minst urettferdige av alle de mulighetene vi hadde. Også vi vet at det rammer noen, og det beklager vi sterkt, men takken kan de strengt tatt sende til regjeringen. For ja, det er som Skjøtskift sier, «skattesjokket er et politisk ansvar».

Følg Adresseavisen Midtnorsk debatt på Facebook

På forsiden nå