Vi er redde for at Trøndelag skal bli en slagmark

Ørland SV og leder Øyvind Næss (til v. ) demonstrerte denne uka mot at amerikanske bombefly skal øver fra Ørlandet.  Foto: Privat

Saken oppdateres.

Vi må øve med USA, selv om det øker spenningen, skriver Tomas Kothe-Næss i en kommentar i Adresseavisen i tirsdag. Må vi det? Hvorfor skal Norge være med på å støtte opp om ytterligere økt spenningsnivå? Stadig vekk glemmer vi at det er Russland som jevnt og trutt øker spenningen og nødvendiggjør opprustning og ytterligere avskrekking, skrives det også i et debattinnlegg i dag. Er det slik at Russland ensidig ruster opp?

LES OGSÅ: Amerikanske bombefly skal operere fra Ørland

Vi ser klare tegn på at Trøndelag er blitt et oppmarsjområde for en tilspisset militærpolitikk mellom Nato og Russland. Vi har en regjering og forsvarsminister som mer og mer tillater allierte, spesielt amerikanske styrker, å øve fra norsk jord. Vi har en kraftig opprustning og økt spenningsnivå i nordområdene. Skal vi ta forsvarssjefen sine ord på alvor og inngå en konstruktiv dialog med Russland? Det mener selv forsvarssjefen vår er viktig.

LES OGSÅ: Kritikk mot amerikanske bombefly på Ørland har gjort flere av lokalbefolkningen bekymret

SV mener at Norge, med sete i FNs sikkerhetsråd, i stedet bør bidra til lavspenning i nordområdene for å få til fredelig sameksistens mellom folk og land, og en bærekraftig høsting av naturressursene i nordområdene. På Norges hovedflystasjon landet det mandag bombefly fra USA. De sier skal trene med norske F35. For første gang i historien skal utenlandske bombefly trene fra en norsk flybase. Dette er et klart brudd på norsk basepolitikk.

Så, tilbake til spørsmålet; hvorfor er vi redde? Vi som er nærmeste naboer til Norges hovedflystasjon, er redde for at vi ikke får vite når det skal være øvelser, eller med hvilket materiell. Vi er redd for en ny kald krig. Vi er redde for at Trøndelag skal bli en slagmark i en krig mellom USA og Russland.

Følg Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

På forsiden nå