Yrkesfag – et smart valg

Yrkesfag kombinert med lærlingeordningen kan gi en sikker jobb og god økonomi. LO oppfordrer her flere til å vurdere å velge yrkesfag.  Foto: Håvard Jensen

Saken oppdateres.

På mandag skal 15- og 16-åringer ta et av sine store valg i livet. De skal søke videregående skole. Å velge yrkesfag kan da være et smart valg. Påstanden om «jo lengre utdanning, jo bedre» er ikke nødvendigvis riktig. Ifølge Statistisk sentralbyrå vil vi mangle opp mot 90 000 fagarbeidere i 2035 hvis dagens utvikling fortsetter. Ifølge Nav vil yrkesfag og fagbrev være en av de sikreste veiene til jobb i fremtiden. Elektriker, barne- og ungdomsarbeider, anleggsgartner, frisør, industrimekaniker, institusjonskokk, helsefagarbeider, blikkenslager, salmaker er bare noen av de mange yrkene man kan velge. Samfunnet vil alltid ha behov for fagarbeidere.

LES OGSÅ: Dette er din gullbillett direkte inn til en sikker, fast jobb

Etter to år på skole søker man læreplass der det utbetales lærlinglønn. Med tidlig inngang i arbeidslivet har en som velger yrkesfag, mulighet til å etablere seg og kjøpe bolig i tidligere alder enn mange andre. Man har unngått et stort studielån, og man har kommet tidlig ut i jobb. Noe som ofte viser seg å være lønnsomt i et livsløp.

LES OGSÅ: Den gode videregående skolen i Trøndelag

Yrkesfag er ingen blindvei som stopper etter fagbrevet. Det er mulig å ta både høyere yrkesfaglig utdanning med fagskole, mesterbrevutdanning, eller en universitetsutdanning om det skulle bli interessant. Ved å arbeide noen år innen faget kan du søke deg direkte inn på tertiært nivå med den arbeidserfaringen du har opparbeidet. Dette viser at yrkesfag lukker ingen dører. Derimot åpner yrkesfag flere dører i den forstand at man har flere jobb- og utdanningsmuligheter enn ellers når du har et fagbrev i bunn. Å bli fagarbeider med en kompetanse som arbeids- og næringslivet etterspør, kan vise seg å være et svært smart valg.

Følg Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

På forsiden nå