Vi trenger å møtes på løkka

Qatar er i full gang med å bygge stadionene til fotball-VM i 2022. Khalifa stadion i Doha skal rustes opp. Myndighetene i landet har fått kritikk for manglende sikkerhet på byggeplassene. Men det blir feil å boikotte VM, mener innleggsforfatteren.  Foto: NTB / Scanpix

Saken oppdateres.

Idretten er en sårt tiltrengt fellesarena i en verden med økende konfliktnivå og politiske spenninger. «Sjelden har det vært bedre grunn til å boikotte et idrettsarrangement enn neste års fotball-VM i Qatar», skiver Adressa på lederplass 25. februar. Avisa viser til oversikten fra The Guardian som viser sjokkerende høye dødstall i anleggsarbeidet som forbereder mesterskapet. Det er en tragedie. Krav til arbeidsmiljø og sikkerhet er forhold som Fifa bør kunne adressere overfor arrangørland i tildelingsprosessen.

LES OGSÅ: Måtte den beste danske skiløperen vinne

En boikott på dette grunnlaget vil imidlertid ikke tjene som annet enn markering av en kritikk mot noe som allerede har skjedd. Men oppslutningen om en slik markering preges også av stadig tilbakevendende forslag om å bruke menneskerettigheter som grunnlag for boikott. 180 menneskerettighetsorganisasjoner tok nylig til orde for boikott av vinter-OL i Beijing neste år.

Her er det også viktig å understreke at idrettsbevegelsen er uavhengig, og ikke et politisk verktøy for myndighetene. Vi ser økende politiske spenninger mellom verdens stormakter. Vi ser handelskriger, cyberkrig, og diplomatiske stridigheter, mens FN strever for å opprettholde sin legitimitet som fellesarena.

På samme måte som ungene våre trenger å møtes til lek og idrett på løkka, på tvers av økonomiske og kulturelle skillelinjer, slik trenger verden å holde på idretten som felles møteplass. Derfor må vi ikke la selv dype og viktige politiske konflikter hindre at leken fortsetter. Politiske boikottaksjoner, også motivert av edle hensyn som menneskerettigheter, er derfor til skade for arbeidet for fredelig sameksistens mellom land og folk verden over.

Amnesty International Norge går enda lenger og har kritisert Ole Einar Bjørndalen for å takke ja til å trene Kinas landslag i skiskyting. De kritiserte også Jørn Andersen som ble trener for Nord-Koreas fotballandslag. Vi bør heller glede oss over denne kontakten og utvekslingen. Vi bør glede oss over at Chelsea reiser til Kina på treningsleir, og at kinesiske smågutter løper rundt med fotballtrøyer med navnet til europeiske spillere på ryggen.

VM i fotball er arrangert kontinuerlig siden 1930, kun avbrutt av andre verdenskrig. De moderne olympiske lekenes historie startet med sommer-OL i 1896 og tradisjonen har overlevd mye. Behovet for felles møteplasser på tvers av politiske uenigheter og kulturelle og religiøse skillelinjer har ikke blitt mindre.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

På forsiden nå