Smittevern må være på alvor

Fylkesordføreren mener smittevernet ikke treffer når yngre fotballspillere ikke får spille.  Foto: Christine Schefte

Saken oppdateres.

Helsedirektoratet melder om nye to måneder med strengere tiltak. Det begynner å røyne på, men vi må ikke glippe nå i innspurten. Men, for at ikke den såkalte tiltakstrøttheten i befolkningen skal føre til at vi ikke greier å holde oppe disiplinen, må også myndighetene slutte å holde stengt aktivitet som knapt medfører smittefare. Ett eksempel er det meningsløse i at 20-åringer kan møtes på trening, men ikke spille fotball, selv om helsemyndighetene er enige om at det ikke er smittefarlig. Det er nylig igjen blitt grundig dokumentert i rapporter i Danmark og Norge.

LES OGSÅ: Dette er de nye reglene for sport og kultur i Trondheim

Dette handler om mer en femti tusen unge mennesker, pluss støtteapparat, som ikke har konkurrert på snart 16 måneder, og som nå heller ikke får trene som normalt. Vi trenger dem motiverte og ikke desillusjonerte i siste innspurten av smittevernet. Og det finnes flere eksempler innen ulike idretter og aktiviteter.

Befolkningen er lojale, og mange bærer tyngre bører enn andre gjennom pandemien. Men da må ikke nasjonale myndigheter bestemme tiltak uten effekt på smittevernet. Det koster allerede dyrt for folkehelsa, men kan også komme til å svekke motivasjonen i smittevernarbeidet for mange i befolkningen. Begge deler er farlig.

LES OGSÅ: Går knallhardt ut mot smitteverntiltak i fotballen: – Dette er distrikts- og jentefiendtlig

Norske myndigheter har håndtert koronakrisen godt. Vi har få døde og kapasiteten i helsevesenet er ikke truet. Men i den siste innspurten må også helsemyndighetene bidra med ekstra treffsikre tiltak og ikke symbolpolitikk. Smittevern må være på alvor, slik at det store samspillet i samfunnet fungerer. Da greier vi også bedre å holde ut. Da spiller vi hverandre gode. Det er for eksempel både tryggere for smittevernet og bedre for folkehelsa å la 20+ åringene spille fotball når de likevel er på trening, enn at de oppsøker andre og mindre regulerte sosiale arenaer med større fare for smitte.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook

På forsiden nå