Natur og dyreliv i vårt nærområde

Innleggsforfatteren er bekymret for dyrelivet når det tynnes kraftig i krattskogen.  Foto: Privat

Saken oppdateres.

Hvem kan garantere for at Trondheim kommunens miljøenhet og parkenhet er bevisst sitt ansvar for å inneha riktig og viktig kompetanse om livsbetingelser for planter og dyr under rydding i småskog, busker og kratt? Et problem for planter og dyreliv er det omfattende behovet mennesker har for å pynte på omgivelsene. Nå sikter jeg til nedhuggingen av kratt og småskog langs stien mellom Havsteinekra og Byåsveien. Et areal på vel 15 meter bredde og 200 meter lengde, etter øyemål.

LES OGSÅ: Hjerkinn-prosjektet gir innsikt i rasert natur

Her lever utallige små organismer. Det forekommer ulike arter fugler (ender, småfugl, kråkefugler) og pattedyr (ekorn, grevling). De søker næring blant annet i dette habitatet. Nå er mesteparten av småskogen fjernet. Arbeiderne jeg snakket med, sa de gjør det fordi de vil at selja skal ha bedre vilkår, bjørk og or tynnes ut. De ønsker at enkelte trær skal vokse seg store.

Min mening er at viltvoksende natur er viktig og 100 prosent verneverdig, at kunnskap om livsbetingelsene for planter og dyr, og de magre vilkårene som er igjen for disse her vi bor, må være til stede og avgjørende i alt vi foretar oss. Vi høyakter det ville og uberørte som et eventyr. Ikke ta det fra oss.

LES OGSÅ: Ryddet høyfjellet for eksplosiver

For to år siden skjedde en lignende uttynning langs en annen sti i nærheten. Her holdt et par sibirkråker til. Jeg har ikke sett dem siste år. Det er en sorg at det går så kraftig tilbake med fuglearter og alle dyrearter for øvrig. Jeg savner dem og lydene deres om våren. Området rundt Theisendammen som før var frodig grønt og litt mystisk, er barbert for buskas og småskog, likedan Kyvannet.

Stygge installasjoner preger naturområdene. Skate- og sykkelparker og asfalterte løyper midt i det sårbare. Nok er nok. Nok preparerte stier, belyste snarveier og menneskeskapte installasjoner. Nok ødeleggelse av naturlige habitater. Hvordan kan vi verne om det lille som er igjen av det ville?

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook

På forsiden nå