Daglig leder for 40 permitterte: Erna, du prøver å være landsmoder, men den siste talen din provoserte meg veldig

Hege Strand ved Trondheim Lyd  Foto: Christine Schefte

Saken oppdateres.

Ja, vi er lei av pandemi, begrensninger, av avstand, av kohorter, av å ikke få være sammen, av å bruke munnbind, ja vi er lei av det meste.

Vi kjenner også på følelsen av sorg for de av oss som har mistet noen kjær og også for de som har blitt smittet og overlevd, men som sliter med store ettervirkninger.

Statsminister Erna Solberg holdt tale søndag om koronapandemien, i forbindelse med at det snart er ett år siden Norge iverksatte de første inngripende tiltakene mot viruset.  Foto: Heiko Junge

Og vi er fortsatt redde for de av våre kjære som er i faresonen og enda ikke har fått vaksine. Akkurat nå virker det som det er lenge til vi kan slutte å være redde.

Den 12. mars ble livet, slik vi kjente det, snudd på hodet for mange av oss. Norge ble stengt ned, arbeidsplasser ble lukket, skoler og barnehager likeså og vi fikk beskjed om å holde oss hjemme. For de fleste i Norge var dette et sjokk. Vi, som er vant til frihet, demokrati, å si og gjøre mer eller mindre det vi vil og ønsker.

Men vi respekterte, vi fulgte anbefalinger og påbud, vi isolerte oss for å beskytte de mest sårbare og vi sto sammen i dugnaden. Vi låste døra, gikk hjem og delte «Alt blir bra».

LES OGSÅ: Daglig leder fortviler etter regjeringens beskjed: Jeg føler meg lurt

Snart 365 dager etter så prøver du, vår statsminister, å stå frem som en landsmoder og mane til at vi nå må stå samlet i den siste kneika. Du lokker, som en hvilken som helst mamma, med «sjokolade» bare vi klarer å nå toppen. Du poengterer at vi er i en særstilling, at vi kunne hatt det verre, at vi har en solid økonomi som har reddet oss og du hedrer oss for at vi alle bidrar sammen, at vi stiller opp for hverandre, at vi alle tar en for laget og at vi kan være stolte av oss selv. Du hedrer også deg selv og dine kolleger i regjeringen med at dere trådde til med hjelp umiddelbart og at dere, etter hvert som dere har lært mer, så har dere justert. Men Erna Solberg, jeg tror kanskje ikke alle kjenner på at det du sier her stemmer, at hele Norge har stått på lik linje under pandemien.

De aller fleste i Norge har opplevd det siste året som rimelig depressivt, med hjemmekontor og hjemmeskole, sosial avstand, munnbind m.m.

LES OGSÅ: Lege om korona-utbrudd: Folks tillit er vår kollektive vaksine

Men de aller fleste i Norge har ikke vært permitterte, i alle fall ikke lenge, de fleste har hatt en sikker jobb og økonomisk trygghet.

Det er ganske surrealistisk å lese i de ulike media og se at det aldri har vært så mange som har spart så mye på grunn av lave renter, å se at både leilighets- og hyttemarkedet koker og prisene når stadig nye topper. All den tid mine 40 ansatte har vært permittert mer eller mindre siden 12. mars. Og det samme for de nærmere 60 000 menneskene som jobber innenfor underholdningsindustrien og kultursektoren og for de mange hundre tusen menneskene som jobber innenfor restaurant og reiseliv.

På vegne av alle disse som har vært uten jobb i snart 365 dager: For disse har det siste året betydd, i tillegg til det vi alle har felles av restriksjoner i forhold til kohort, sosial distanse, m.m., også betydd at de har vært permitterte, at de har fått en kraftig redusert inntekt, at de har vært redde for å ikke kunne ta økonomisk ansvar for familien sin og de forpliktelsene de har. På toppen av dette så kommer ensomheten for de som sitter alene, da jobben som en sosial arena er stengt.

Ordet dugnad høres hult ut. Definisjonen på dugnad er: Frivillig, ubetalt arbeid som blir gjort i ett fellesskap. Det er definitivt ikke en dugnad det som skjer i Norge akkurat nå. Noen få bransjer og noen få mennesker betaler langt mer enn de fleste andre. De har måttet ofre sitt sosiale liv, sitt arbeidsliv og i tillegg sin økonomiske trygghet.

Du sier at dere har kunnet sørget for arbeidsplasser og inntekt. Men det har dere ikke gjort. Inge Johnsen, «Inge på Lian», la lørdag sitt livsverk ut for salg. Han er en ildsjel, en skikkelig entusiast innenfor bærekraftig matkultur her i Norge (du vet de dere skryter av når dere skal selge matdestinasjonen Norge). Han ser nå ingen annen utvei enn å selge livsverket sitt. For den hjelpen han og hans ansatte får er ikke nok til at de overlever. Mange er i Inges sko. Mange innenfor kultur, innenfor event, innenfor restaurant, innenfor reiseliv er i ferd med å gi opp. Dette blir rett og slett for tøft. Dere sier at dere lytter og at dere vil hjelpe, men for oss så virker dere mer som dere snur ryggen til og «håper» det går bra. Den såkalte tillitten og respekten for dere som våre folkevalgte er virkelig i ferd med å gå til grunne.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Politiske beslutninger har ført til at disse menneskene står utenfor arbeidslivet da deres bransjer er blant de «utvalgte» som er besluttet nedstengt. Begrunnelsen er smittevernhensyn. Til tross for manglende dokumentasjon på at dette fører til redusert smitte.

Politiske beslutninger har ført til at noen andre bransjer kan fortsette på samme driftsnivå. Ingen begrunnelse i forhold til smittevernhensyn. Til tross for dokumentasjon på at dette fører til økt smitte.

For oss som står på utsiden av politikken så observerer vi at de bransjer som har penger til å betale dyre lobbyister får fortsette som før, mens bransjer som jobber på pur entusiasme og engasjement ofres på «alteret». Sikkert normalt i din verden, men for meg er det utrolig desillusjonerende.

Du poengterer at vi alle igjen vil sitte trangt på idrettsarrangement, på kino, teater, at vi vil få tilbake festivaler og konserter. Men vet du hva Erna Solberg, det er akkurat vi som bidrar til disse opplevelsene, som bidrar til at dere kan gå på en konsert, nyte et fantastisk måltid ute, overnatte på et unikt hotell, oppleve noe magisk sammen, det er de du og din regjering nå er i ferd med å ofre.

Så når friheten til å være sammen igjen endelig er her, så vil være langt færre opplevelser å velge imellom og de som har blitt ofret vil stå på bar bakke!

Skrive for Midtnorsk debatt? Les mer her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe!

På forsiden nå