Mia Landsem er hovedtaler i Trondheim: «Selv har jeg kjent dette hardt på kroppen»

Norges lover skal gjelde like mye på nettet, som i virkeligheten. Men er det i praksis slik? spør Mia Landsem, som er årets hovedtaler under 8. mars-markeringen i Trondheim.   Foto: Kim Nygård

Saken oppdateres.

Dette er et lite utdrag av Mia Landsems 8. mars-appell.

«Hei Mia. Det startet med et uskyldig bilde bare. Det utviklet seg til at han presset meg til mye styggere og verre handlinger jeg måtte utføre, filme og sende. Dette gjorde han tre ganger.»

«Hei Mia. Jeg gjorde en TikTok trend der jeg står i trusa. Dette ble spredt rundt til alle på skolen. Hva gjør jeg nå?»

«Hei Mia. Min 15 år gamle datter min har blitt utsatt for deling av intime bilder av en eks kjæreste i klassen. Mobbingen og truslene øker mye. Hva gjør vi nå?»

«Hei Mia. Jeg var på fest, og der lå jeg med en gutt. Han filmet dette og sendte det til andre på nettet. Hva skal jeg gjøre? Livet mitt er over!»

SE DEBATTEN: Ståle Gjersvold, Aurora Koteng og Berit Rian i debatt om kvinnelige toppledere: Jeg blir oppgitt, frustrert og utålmodig!

Teknologien har gitt nye arenaer og former for vold mot jenter og kvinner. Digital stalking, kjønnsbasert digital vold på spill, identitetstyver, spredning av nakenbilder og videoer. Utpressing og trusler. Overgrep. Fysisk vold kan flyttes over til digital vold, og digital vold over til fysiske overgrep. En europeisk studie viser at 38 prosent av de spurte jentene i Norge hadde opplevd digital vold i et parforhold. Videre at en høyere andel jenter enn gutter opplever at partner eller ekspartner benytter seg av mobiltelefon eller sosiale medier for å trakassere eller true.

Norges lover skal gjelde like mye på nettet, som i virkeligheten. Men er det i praksis slik? Om man opplever et digitalt overgrep, hvor er overgrepsmottaket til dem som opplever dette? Er fagpersonene der rustet nok for å ta imot slike overgrepsofre? Hvorfor er det slik at sakene henlegges, selv med beviser? Selv har jeg kjent dette hardt på kroppen. Jeg blir cyberstalket, trakassert og truet hver eneste dag. Flere ganger har jeg anmeldt saker mot de som har stalket meg og familien min.

Jeg er lei av å måtte høre at mennesker tar sitt liv på grunn av digital vold og overgrep. Jeg er lei av å høre om 15 år gamle jenter som får nakenbilder og videoer spredt, som velger å ta sitt liv. Jeg er lei av at fokuset rettes mot kvinners klær, at man går alene om natten, at man er for full, at man sendte et nakenbilde til kjæresten sin og derfor har del av skylden. Det er på tide at vi og rettsvesenet legger skylda der den hører hjemme. Det er ikke ofrene som har skyld i det som har skjedd. Skylda ligger alltid hos gjerningspersonen.

Skrive for Midtnorsk debatt? Les mer her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe!

På forsiden nå