Fylkespolitikernes lønnshopp

Kjell Helland og Aage Borrmann, Ap-veteraner, er skuffet over eget parti.   Foto: Morten Antonsen

Saken oppdateres.

Som vi har forstått det skal et flertall i fylkestinget nylig ha fattet vedtak om å fjerne lønnstaket på 100 prosent betaling for deres politikere, som kombinerer verv i fylkeskommunen med verv i hjemkommunen. Noe som innebærer muligheten til å få mer betaling enn det som tilsvarer en heltidsstilling. Lønna for heltidspolitikere i fylket er allerede på 879 317 kroner. Hvis de så har et betalt verv eller flere i sin hjemkommune, så kommer de raskt over en million kroner.

LES OGSÅ: Behold lønnstaket for lokalpolitikere

Ifølge Adresseavisen er gjennomsnittslønna i befolkningen på knapt 570 000 kroner. Svært mange har nok ei årslønn som ligger godt under dette. Vi er selvsagt av den oppfatning at de som engasjerer seg i politikken ikke skal tape på dette. Samtidig er det som nå har skjedd svært uheldig, og kan underbygge den politikerforakten som vi i en del sammenhenger møter.

Spesielt er vi skuffet over at vårt eget parti Arbeiderpartiet har stemt frem denne endringen. Dette er ikke enkelt å forsvare, og vi vil minne om at det å være heltidspolitiker ikke er en stilling, men et politisk tillitsverv på vegne av oss innbyggere. Arbeiderpartiet sto i spissen for Arbeidsmiljøloven i sin tid, og selv om den ikke gjelder for våre politikere, så skulle en tro at de allikevel ville ha loven i bakhodet når de fattet et slikt vedtak. Med betalte verv både på fylke og i egen kommune, så vil en lett kunne komme i en situasjon hvor en trår over en del grenser i loven.

Les også: Vil gi bort flere hundre tusen av sin nye politikerlønn

Med vår bakgrunn fra politikken skulle vi tro at det ikke skal være nødvendig å være politisk tillitsvalgt både på fylke og i kommune. Vår erfaring er at svært mange partier har mange dyktige medlemmer, som gjerne kunne gå inn i ulike politiske verv hvis de ble spurt. Fylkesordføreren grunngir denne endringen med at «vi tilpasser nå regelverket vårt til det som er normen». Istedenfor å tilpasse seg dette regelverket, burde heller fylkestinget i Trøndelag ha sagt klart ifra at dette er vi ikke enige i. Det ville det stått respekt av. I denne saken savner vi også den sosiale antennen enhver politiker bør ha som sin veileder. Vi må ikke glemme at det er velgerne som er politikernes arbeidsgivere.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook

På forsiden nå