Regjeringen gir støtte til sommerjobber

Regjeringen vil gi tilskudd til bedrifter som tar inn ungdom i sommerjobb. (bildet er tatt i en sammenheng).  Foto: Mariann Dybdahl

Saken oppdateres.

Vi må unngå at koronakrisen ender i økt utenforskap blant unge. Nå vil regjeringen ta ekstra grep for dem som trenger det mest. En ny Nav-ordning skal bidra til 2000 nye sommerjobber i 2021 – og da trenger vi arbeidsgivere som vil være med. I Trøndelag var det per februar registrert 4639 arbeidssøkere under 30 år. Det utgjør 7,2 prosent av arbeidsstyrken i aldersgruppen. I tillegg kommer de ledige som ikke registrerer seg hos Nav. Også dette en betydelig gruppe.

LES OGSÅ: Færre jobber – ikke færre rettigheter

Selv om ledigheten har gått mye ned fra ekstremnivåene i fjor vår, er situasjonen for de unge bekymringsfull. Som ved andre økonomiske kriser er det de som nå tar den største smellen. Og aller vanskeligst er det for dem som hadde utfordringer i arbeidsmarkedet før koronapandemien traff oss. Vi kan ikke slå oss til ro med at flere unge med et langt arbeidsliv foran seg, faller permanent utenfor. Ett tiltak for å motvirke utenforskap, er å gi flere unge en sjanse i arbeidslivet gjennom sommerjobb. Nå legger regjeringen opp til at arbeidsgivere kan få økonomisk støtte for å ta inn unge med ekstra utfordringer i sommerjobb.

LES OGSÅ: Arbeidsliv i enerom: Hva har vi lært?

En sommerjobb er ikke bare en kjærkommen inntektskilde, men for mange er det et viktig første møte med arbeidslivet. Det er en mulighet til å få en fot innenfor, bygge nettverk og høste erfaring. Det kan bli starten på en positiv spiral for dem som er så heldig å få muligheten. Selv husker jeg med glede de somrene jeg syklet med avisen for Porsgrunns Dagblad (som 16- og 17-åring), og senere fikk prøve meg som journalist i samme avis. Det var gode erfaringer jeg ikke ville vært foruten.

LES OGSÅ: Patrick og Elias ga nesten opp håpet – så kom gladmeldingen

Dessverre har korona medført færre slike muligheter for dagens unge. Mange bedrifter som vanligvis tar inn unge, er hardt rammet av krisen, og i 2020 så vi et markant fall i utlyste sommerjobber. Også i år er det grunn til å forvente at pandemien vil resultere i færre stillinger. Dette kommer oppå en lengre trend med færre ledige sommer- og deltidsjobber for unge og ufaglærte og tøffere konkurranse om de ledige jobbene. Summen er en veldig vanskelig situasjon for dem som sårt trenger arbeidserfaring. Regjeringen har derfor foreslått en helt ny sommerjobbordning for å hjelpe unge som sliter med å få en fot innenfor i arbeidslivet.

Ordningen skal forvaltes av Nav og gis som et tilskudd på inntil 75 prosent av lønnskostnader til arbeidsgivere som tilbyr en sommerjobb til unge med bistandsbehov. Dette er unge som har utfordringer med å få sommerjobb på ordinære vilkår, men som kan gjøre en strålende jobb mange steder bare de får sjansen. Så mange som 2000 unge registrerte hos Nav kan få sommerjobb gjennom denne ordningen.

Håpet er at ordningen som nå er sendt på høring, skal gjøre det lettere for arbeidsgivere å tilby ungdom i Nav-systemet en jobb i sommer. Jeg vil oppfordre både offentlige og private virksomheter til å bidra. Vi trenger deres hjelp for å realisere jobbdrømmen mange bærer på, og for å inkludere flere unge i arbeidslivet.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

På forsiden nå