MDG: Venstre tror ikke lenger på at klimapolitikk fungerer

Under ungdommens klimatoppmøte møttes statssekretær Mathias Fischer (V) og Nora Selnæs (MDG til debatt.  Foto: Håvard Haugseth Jensen

Saken oppdateres.

Under Ungdommens klimatoppmøte møtte jeg Venstre til duell om regjeringens klimapolitikk. Dessverre kunne ikke Venstre svare oss unge på hvorfor de snakker fint om klima den ene dagen og stemmer for klimaversting-tiltak den neste.

LES OGSÅ: Fem grep for en mer bærekraftig livsstil

Vi er i en klimakrise. Da er det ikke nok å gjøre litt – man må gjøre masse. Men Venstre fortsetter å stemme for mer bil, mer fly, mer olje og mer gift i fjordene. De nekter å røre kjøttforbruket, og har ikke gjort noe for at det skal bli lettere å kjøpe brukt og reparere. Venstre har vært i regjering siden 2018. Men det virker som de solgte klimasjela si da de begynte å samarbeide med Frp.

For Venstre har latt Frp bestemme at det skal være billigere å kjøre bil enn buss og tog. Samtidig skal regjeringa bruke hundrevis av milliarder på å bygge ut helt unødvendige monsterveier, istedenfor å satse på togtilbudet. Under forrige valgkamp var det ikke klimastreikene, men bompengeopprøret som fikk regjeringas oppmerksomhet. Mens bompengemotstanderne ble lovet millioner og byene ble satt under sterkt press for å senke bompengeprisene, fikk ikke vi klimastreikere annet enn et klapp på hodet for engasjementet vårt.

Les også: NTNU-forskeren tror han vet grunnen til at vi endret livet da koronaen traff, men ikke fikk det til på grunn av klimakrisen

Venstre har latt Frp bestemme at Norge skal bore etter olje til vi alle sitter på gamlehjem. Mens Venstre har vært i regjering, har man satt rekord i å dele ut nye oljelisenser. Man har åpnet gigantfeltet Johan Sverdrup som skal pumpe olje til 2070 – 20 år etter verden skal være nullutslipp. Og Erna Solberg sier at den som skal avslutte norsk oljeproduksjon enda ikke er født, selv om vi ikke kan ta opp all olja vi allerede har funnet om vi skal ha sjans til å nå klimamålene.

Selv den nye klimaplanen til regjeringen, som liksom skal være Venstres store prestisjeprosjekt, har ingen av de store tiltakene vi trenger. Venstre kutter ørsmå utslipp den ene dagen, men pumper olje, legger asfalt og ber oss om å kaste stadig mer på forbruks-søppelhaugen den neste. Det virker som om Venstre har gitt opp på klima. Eller i det minste lullet seg inn i en falsk tro om at drastiske utslippskutt ikke trengs fordi teknologi som enda ikke eksisterer skal redde dagen. Venstre er et tidligere miljøparti som ikke lenger tror at klimapolitikk fungerer.

Les også: Klesindustrien er en miljøversting - det vil Synne og Astrid gjøre noe med

Det er derfor Frp som i realiteten har styrt norsk klimapolitikk de siste årene, ikke Venstre. Sylvi Listhaug, som sannsynligvis blir ny leder i Frp, sa tidligere denne uka at klimatiltak er bortkasta penger. Likevel–og selv om det er lenge siden Frp gikk ut av regjeringssamarbeidet–går regjeringa til dem for å få flertall for ny klimapolitikk. Dermed får Frp og klimaskeptikeren Listhaug enorm makt til å vanne ut de få gode klimatiltakene som finnes.

Det er 2021, for faen. Det holder ikke at Norge er «verdens elbilhovedstad», slik Venstre gjerne viser til når de skal skryte av egen klimapolitikk. Norge må også være det første landet i verden til å fase ut oljeindustrien, som gjør det dyrest å forurense, som satser mest på grønne jobber, som er flinkest til å gjenbruke ressursene og som tar best vare på naturen. Venstre bryr seg tydeligvis mer om å sitte i regjering enn å løse klimakrisa. Det finnes bare ett parti som er villig til å prioritere klima også når det koster noe, og det er MDG.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

På forsiden nå