Stian (18) og Daniel (18): «Hvorfor lærer vi ikke mer om 22. juli på skolen?»

Saken oppdateres.

Denne uken har Tiller videregående skole temauke om 22. juli. Seks elever har skrevet sine tanker til Midtnorsk debatt.

Hat, fordommer og diskriminering kan gi alvorlige konsekvenser. 22. juli 2011 var dagen Utøya gikk fra å være et paradis for unge engasjerte, fremtidige politikere, til et helvete. Å lære om dette, er et viktig virkemiddel for å nettopp aldri glemme 22. juli. Kampen mot hatet må aldri ta slutt. Men hvorfor lærer vi da ikke mer om dette i skolen? Å aldri glemme er noe av det viktigste en kan gjøre, for at noe så grusomt aldri skal skje igjen.

22. juli er tabubelagt for mange, det er vanskelig å snakke om og foreldre opplever det kanskje som krevende å skulle fortelle om noe så grusomt til barn. Men mange som ikke husker dagen har mange spørsmål og søker svar. Man lærer jo nesten ingenting om dette i skolen.

DEBATT: Røyken har lagt seg i Washington – snart er det vår tur

Dersom vi hadde fått dette inn i læreplanen ville det ha vært lettere å få større innblikk og forståelse over situasjonen som tok plass for ti år siden.

Som medlem i Unge Høyre er dette utrolig viktig for meg (Stian): At vi aldri glemmer. For i bunn og grunn er vi alle engasjerte ungdommer med en felles kjærlighet for landet vårt, verden og politikk. At vi tar vare på våre venner i AUF er en viktig del av kampen mot det hatet som tok så mange liv den 22. juli 2011.

Vi synes en internasjonal uke om 22. juli er en fin ide. Vi trenger å snakke ut om det, og å lære. Men dette reiser også spørsmålet om hvem som trenger det mest. Jeg vet om 22. juli, jeg vet hva som skjedde, og hvordan det skjedde. Men jeg frykter at elever i 7-8. klasse ikke forstår hva som har skjedd. De etterlates med flere spørsmål enn svar. Jeg mener at også elever på ungdomsskolen burde lære mye mer om dette, i tillegg til oss på videregående.

Å lære er en av de viktigste virkemidlene mot ekstremisme, hat og fordommer. For ved å lære, så glemmer vi ikke.

Skrive for Midtnorsk debatt? Les mer her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe!

På forsiden nå