Vis «Generasjon Utøya» til alle elever på ungdomsskolen!

Leon Bafokondo  Foto: Foto: PRIVAT

Saken oppdateres.

I bystyremøte onsdag 28. april stilte jeg spørsmål til ordføreren: «Kommunen skal planlegge 10-årsmarkering av terroren 22. juli. I forbindelse med markeringen: Ønsker Trondheim kommune å tilrettelegge for at ungdomsskoleelever kan få se dokumentarfilmen «Generasjon Utøya», slik at skoleelevene kan lære om terrorangrepet?»

Se panelsamtalen: Renate Tårnes, Sofie Rosten Løvdahl og Hallvard Notaker om det vanskelige oppgjøret etter 22. juli

Torsdag var det førpremiere på dokumentarfilmen, som er tildelt Human-prisen for beste norske dokumentar. Filmen handler om fire unge kvinner som overlevde terroren på Utøya, og som har valgt å fortsette sitt sterke politiske engasjement. 22. juli omtales i lærerplanene, og derfor skal elever i grunnskolen lære om terrorangrepet. Det tverrfaglige temaet demokrati og medborgerskap skal gi skolelevene sammenhengen mellom demokrati og sentrale menneskerettigheter som ytringsfrihet, stemmerett og organisasjonsfrihet. Menneskerettigheter, stemmerett og organisasjonsfrihet er demokratiske verdier som terroristen angrep. Som en del av 10 årsmarkeringen av 22. juli tenker jeg «Generasjon Utøya» vil være en god læringsressurs.

LES SOFIE ROSTEN LØVDAHL: Har vi glemt 22. juli?

LES SVARET FRA GEIRMUND LYKKE: 22. juli - et angrep på mine verdier

«Siden filmen ikke er utgitt ennå, har ikke kommunedirektøren hatt mulighet til å gjøre en egen vurdering av filmen med tanke på hvordan den vil fungere i undervisningssammenheng.

Basert på tilgjengelig informasjon kan kommunedirektøren likevel anbefale skolene å benytte denne filmen i undervisningssammenheng,» svarte ordfører Rita Ottervik på mitt spørsmål.

Min oppfordring er at alle ungdomsskoler planlegger en 10-årsmarkering av terroren og drar på kino med elevene for å lære om terrorangrepet.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Skrive for Midtnorsk debatt? Les mer her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe!

På forsiden nå