Fem krav for å sikre bondens inntekter

Bondens marked i Trøndelag kutter ut ett ledd i verdikjeden. Et ledd som stikker av med for mye av bondens inntekt, mener bondelagsleder.  Foto: Christine Schefte

Saken oppdateres.

Fem punkter som vil sikre bondens inntekter uten at det påvirker forbrukeren som kjøper våre varer i butikk og direkte fra gården.

1. Det burde være et lovverk som regulerer ned hva matvarekjedene kan ta i avanse på norskprodusert mat. Prisene ut til forbruker skal være på samme lave nivå, men mer av mellomlegget skal tilbake til produsenten, ikke opp til eierne av kjedene. Det er kjent sak at eierne av Rema, Norgesgruppen, Bunnpris tar ut store verdier samt lederlønningene i Coop er (latterlig) høye, slik det har kommet frem i media i vinter. Er det riktig at monopolet disse har over norske forbrukere, skal ødelegge ei hel næring? Produksjon av norsk mat gir ikke bare mat, det gir oss det Norge vi kjenner. Uten bonden gror Norge ned av kratt og ugress.

LES OGSÅ: Bønder frykter landbruket vil bli ofret i forhandlingene

2. Begrense kjedenes importkvote av utenlandske matvarer. Ikke for å begrense utvalget i butikken, for all del. Men for å sikre et bredt utvalg av norskprodusert mat og gjerne lokalprodusert mat i butikken og at kjedene ikke kan true med å skvise ut for eksempel norsk yoghurt fra hyllene for å få ned prisen fra meieriene.

LES OGSÅ: Er bøndene verdt en halv fregatt?

3. Gi kommunene større mulighet til å regulere prisene på gårdsbruk som kjøpes/selges. Kjøpsprisen på en gård av en viss størrelse skal gården selv være i stand til å betjene. Altså, er gården stor nok til å defineres som en arbeidsplass skal det man tjener på gården gjennom året skal være nok til å dekke lån og drift og levekostnader for den som driver. I dagens situasjon må en gårdbruker ofte jobbe to årsverk for å oppnå lønn som en gjennomsnittlig norsk årslønn.

4. Behold jordbruksforhandlingene hver mai. Jordbruksforhandlingene skal sikre utvikling i landbruket, at det investeres i dyrevelferd, teknologi og bondefamiliens velferd. Forhandlingene gir landbruksnæringa mulighet til å lytte til de folkevalgte og hva de ønsker for landbruket framover. Den gir også bønder og bondevenner mulighet til å belyse våre standpunkt.

LES OGSÅ: Sp vil ha mål om 50 prosent selvforsyning i norsk landbruk

5. Fortsette produksjon av verdens beste råvarer som folket vil ha. At hver enkelt bonde i det ganske land, fortsetter å produsere gode, trygge matvarer til det norske folk. Fortsette å produsere den sikreste maten i verden med minst bruk av antibiotika til dyra, lite sprøytemidler på åkeren og god dyrevelferd. Matvarer som er kortreiste og produsert i eget land er langt mer bærekraftig for miljøet vårt enn om vi skulle importert de.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

På forsiden nå